Microsoft-onderzoeker Rick Rashid demonstreerde in China een vertaalcomputer met een natuurlijke steminterface. De machinespraak klinkt nog steeds een beetje gecomputeriseerd, maar door modulaties in de aansturing van de synthesizer wordt de intonatie van de gebruiker geïmiteerd. De computerstem die een vertaling uitspreekt gaat zo een stuk natuurlijker klinken.

Stem leren

De software moet in een uurtje de specifieke uitspraak van een persoon leren en spreekt daarna tekst terug met hetzelfde spraakpatroon als de spreker. Het programma past daarvoor de stemsynthesizer aan om bepaalde geluiden hetzelfde te maken als de manier waarop ze worden uitgesproken door de bediener van de software.

Met Google Translate of Bing hebben moderne smartphones al een vertaalcomputer aan boord, maar de nieuwe techniek werkt meer als een virtuele tolk: directer en met een betere uitspraak. Volgens Microsoft maakt de software minder fouten dankzij een lerend algoritme dat werkt op de manier waarop hersencellen communiceren. Vertaalconcurrent Google werkt ook aan zo'n kunstmatig brein.

Universal Translator

In de demonstratie vertaalt de computer Rashids Engels naar Chinees. Dit is een vertaling die geregeld misgaat. Een algoritme vertaalt niet alleen de woorden, maar probeert ook de juiste syntaxis te breien zodat het grammaticaal correct is. “Er zullen nog steeds fouten worden gemaakt in de Engelse tekst en de vertaling naar het Chinees, en de resultaten kunnen soms grappig zijn", zegt Rashid.

Ondanks dat was het Chinese publiek onder de indruk van de demonstratie. De software is nauwkeurig en snel met een vertraging van ongeveer drie seconden tussen het gesproken Engels en de Chinese vertaling. “We hoeven dus misschien niet te wachten op de 22ste eeuw voor een equivalent van de universal translator uit Star Trek", aldus de onderzoeker.