De investering van de technische reuzen bestaat voornamelijk uit educatieve initiatieven die leerlingen zouden moeten gaan klaar stomen voor toekomstige banen bij de technische bedrijven. Volgens de Seattle PI is het niet bekend hoeveel geld er precies in het onderwijs gestoken gaat worden, maar het draait om een drie jaar durend project, waarin een zestal werkgroepen werken onder begeleiding van docenten aan de universiteiten van Melbourne en Washington.

Scherp denken

Maar de studenten in de werkgroepen krijgen meer voorgeschoteld dan alleen een paar toetsen met meerkeuzevragen. "Het hele punt achter het initiatief is om verder te gaan dan alleen een paar vragen op papier. Als je het scherp denken wilt stimuleren, moet je niet zeggen: "hier zijn een aantal meerkeuze vragen voor je," aldus Anoop Gupta, corporate vicepresident bij Microsoft tegen de Seatlle PI.

Volgens Gupta is het slimme zet van Microsoft om het project te sponsoren. "Het is een strategische zet voor ons als werkgevers." Hij stelt dat het goed omgaan met technologie en communicatietechnieken een belangrijk onderdeel is van de 21e eeuw. "En als producenten van die technologie, zijn wij ook verantwoordelijk."

Microsoft steekt vaker geld in het onderwijs. In februari vorig jaar deelde het bedrijf aan verschillende universiteiten in verschillende landen gratis software uit om hun technische kennis bij te schaven.