Brad Smith van Microsoft pleit voor een set regels waardoor consumenten en bedrijven weten hoe hun informatie wordt opgeslagen en bekeken door de aanbieders van cloud-diensten. "Deze regels moeten ervoor zorgen dat het duidelijk is hoe data worden beveiligd", aldus Smith.

"Het is onvoldoende dat aanbieders zeggen dat hun diensten privé en veilig zijn. Ze moeten uitleggen hoe ze dat bewerkstelligen."

Zelfregulering

Cloud-aanbieders moeten een duidelijk security-beleid opstellen en hun klanten vertellen of hun diensten aan de standaard voldoen. Klanten moeten weten hoe ze hun documenten en gegevens kunnen terugkrijgen.

Als de cloud-aanbieders niet voor zelfregulering zorgen, ligt het voor de hand dat het Amerikaanse Congres met regels komt, denkt Smith.

Wetgeving

Smith roept de Amerikaanse politiek overigens op om samen te werken met andere landen zodat cloud-aanbieders zich niet aan elke wet in elk land hoeven te houden. De Verenigde Staten zouden samen met andere landen vrije handelszones voor datapakketten moeten introduceren.

"Als verschillende wetten met elkaar in tegenspraak zijn, kan de opdracht om data te verstrekken in één land in strijd zijn met de regels in een ander land." Verscheidene buitenlandse overheden hebben reeds geprobeerd om toegang te krijgen tot data die zijn opgeslagen in Amerika, volgens Smith.

De beveiliging van de cloud en de privacy van gebruikers van de cloud zijn onderwerpen waar veel gebruikers zich zorgen over maken.

Bron: CIO.nl