"Wanneer je inlogt op je Windows-pc is één van de dingen die je gevraagd wordt of je mee wilt doen met ons verbeteringsprogramma voor klantenervaring", vertelt Windows-topvrouw Julie Larson-Green in een interview met MIT Technology Review. Meedoen aan dat feedbackprogramma van de softwareleverancier zorgt ervoor dat gebruiksdata wordt doorgestuurd aan Microsoft. Larson-Green zegt dat dit dagelijks terabytes aan data oplevert.

Meer Metro dan desktop

Volgens haar is de vernieuwde tegeltjesinterface (voorheen Metro) een kwestie van wennen. "Zelfs als je een desktopgebruiker bent, is er na verloop van tijd een omslagpunt." Dan gaan gebruikers de nieuwe dingen meer gebruiken dan de vertrouwde Windows-dingen. Die ommekeer gebeurt na ongeveer zes weken, weet de opvolgster van Windows-baas Steven Sinofsky te melden.

Die tijdsinschatting is gemaakt op basis van de binnenstromende gebruiksdata van Windows 8-gebruikers. "Tot op heden zien we bemoedigende dingen. Meer dan 90 procent van de klanten, uit onze data, gebruikt de charms [instellingsopties opgeroepen met touch-veegbewegingen - red.] en vindt het Start-scherm al gelijk in de eerste gebruikssessie."

Niet voor de eerste indruk gaan

"Het kost tijd voor individuen om zich aan te passen", vertelt zij over de nieuwe gui (graphical user interface). Larson-Green, die de leiding heeft gekregen over de technische ontwikkeling van Windows, heeft eerder de interface-omslag van Office aangevoerd. Zij ervaart nu een déjà vu met de reacties op Windows 8, zegt ze tegen het magazine van onderzoeksinstituut MIT.

"Sommige mensen die het voor een korte periode reviewen voelen mogelijk niet hoe rijk het eigenlijk is", prijst ze de functionaliteit van het nieuwe besturingssysteem aan. "Wij gaan voor de indruk over de langere termijn, in plaats van de eerste twintig minuten out of the box." De aanpassingsperiode voor de nieuwe Office-gui was volgens haar "twee dagen tot twee weken".

Grotere gewenning

De Windows-leidster erkent wel dat wennen aan Windows 8 een grotere uitdaging is voor mensen die goed thuis zijn in de desktopinterface. Die gui doet al dienst sinds 1995 toen Windows 95 uitkwam, hoewel voorganger Windows 3 al desktopelementen had. Apple heeft de bureaubladmetafoor al in gebruik sinds de allereerste Macintosh, die in 1984 is uitgekomen.

Microsoft heeft ontdekt, vertelt Larson-Green, dat "des te meer je gewend bent aan de oude manier, des te moeilijker de transitie is". Dit geldt dus voor het gros van de huidige pc-gebruikers wereldwijd. De topvrouw stelt dat dit helaas ook de technologiepers omvat, waarvan consumenten als eerste iets horen over nieuwe technologie. Pc- en tech-journalisten zijn volgens haar diegenen waarvan Microsoft al vantevoren wist dat die de meeste moeite zouden hebben met de overgang.