Gisteren gaf Microsoft drie video's uit waarin de AI-aangedreven en altijd bijgewerkte versie van Office 365's lompe broer Office 2019 in het stof doet bijten. In de 'showdowns' van Word, Excel en Powerpoint blijft 2019 ver achter op de online versie die taken simpel en snel uitvoert via een internetverbinding.

Volgens Microsoft 365-chef Jared Spataro is Office 2019 "bevroren in de tijd". De Office 2019-apps "krijgen nooit updates met nieuwe features en zijn niet cloud-verbonden", aldus Spataro. "Ook heeft Office 2019 geen realtime co-auteur-optie tussen apps en heeft het niet de geweldige AI-aangedreven capaciteiten van Office 365."

Op de volgende pagina: Vergeet standalone Office maar rustig.

Microsoft heeft meer intelligentie toegevoegd aan Office, met innovaties als Ideeën om de rijkere featureset te versimpelen, slimmer zoeken, transcriptie van video's, tot de CV-hulp die je in de Word-video op de vorige pagina zag. De boodschap was tot gisteren subtiel: Office 365 heeft deze features en Office 2019 niet, maar dat is nu een stuk explicieter geworden.

Office 2019 voor Thuisgebruik en Studenten - een licentie voor Word, Excel en PowerPoint voor een enkele machine, kost 149 euro. De equivalent Office 365 Personal, met ook nog eens Outlook, Publisher, Access, OneDrive en Skype, kost 69 euro, maar dat bedrag komt jaarlijks terug om toegang te blijven houden tot bewerkingsopties en nieuwe features te ontvangen.

Jarenlang hebben gebruikers zich afgevraagd of het wel nodig was om naar nieuwe versies van Office te upgraden: spellingscontrole is immers spellingscontrole. Maar Microsoft wil je er graag van overtuigen dat een cloudverbonden pakket niet alleen toegang geeft tot dynamische data, maar ook nieuwe diensten die je je wellicht niet kunt indenken. Het interessante is dat Microsoft zijn eigen vorige versies uitroept tot de verouderde concurrentie. De titel van een Microsoft e-mail die we kregen over de nieuwe strategie was veelzeggend: 'Heads Up: Why Microsoft Doesn't Want Consumers To Buy Office 2019'.