Veel gebruikers zijn terughoudend om hun computer uit te schakelen of in slaapstand te zetten als zij voor langere tijd van hun bureau weggaan. Dat stellen onderzoekers Venkat Padmanabhan en Ramachandran Ramjee van Microsoft tegenover PCWorld. Daardoor gebruiken computers vaak stroom voor niks. In het laboratorium van Microsoft zou dat om 70 tot 80 procent van de tijd gaan.

Synchroniseren met server

Gebruikers willen hun computer niet in slaapstand zetten omdat zij bang zijn een netwerkverbinding te verliezen, willen dat hun mail wel opgehaald wordt of omdat zij wel willen dat hun machine remote bereikbaar is. Om mensen die hun systeem liever online houden tegemoet te komen heeft Microsoft Research India de techniek LiteGreen bedacht.

Met die techniek wordt de desktop omgeving gevirtualiseerd in een virtuele machine die verhuisd kan worden van de desktopcomputer naar een server. Als een desktopcomputer voor langere tijd ongebruikt is, zal die naadloos overgezet worden naar de server. Het systeem blijft daardoor aan en alle netwerk- en achtergrondprocessen blijven dus actief, zo stelt Padmanabhan.

Systeembeheerders kunnen de ongebruikte virtuele machines ook gebruiken voor systeemonderhoud zoals het installeren van updates en patches. De veranderingen op de server worden dan doorgevoerd zodra de gebruiker zijn computer weer in gebruik neemt.

Binnen tien seconden opgestart

Een gebruiker die terugkomt op zijn werkplek en de computer wekt, moet volgens Ramjee binnen tien seconden weer aan het werk kunnen. Om dat te bewerkstelligen opent de machine na het wekken een remote desktopverbinding naar de virtuele machine op de server. Vervolgens laadt hij in de achtergrond de virtuele machine terug op de desktopcomputer. Binnen een minuut zou de gebruiker dan weer direct op zijn eigen systeem werken.

De technologie wordt al toegepast bij Microsoft Research India. Op dit moment werken twaalf gebruikers daar met het systeem. LiteGreen kan bovendien buiten het lokale netwerk draaien met de server voor de virtuele machines in de cloud. Er moet dan wel voldoende bandbreedte zijn. De onderzoekers willen niets zeggen over het commercieel toepassen van de technologie. Zij richten zich niet op zakelijke beslissingen.