Eerder vandaag kwamen de geruchten al los dat Hyper-V vandaag officieel zou worden vrijgegeven. "Vandaag om 09.00 PST (18 uur vanavond onze tijd) worden alle persberichten verstuurd vanuit Microsoft en is Hyper-V dus officieel gelanceerd", voorspelde Jaap Wesselius van DM Consultants, het bedrijf achter de Nederlandse Hyper-V Community."Binnen afzienbare tijd wordt de RTM versie beschikbaar gemaakt via de Microsoft downloadsite en via Windows Update."

Mijlpaal

Eerder kwam de nieuwsdienst van IDG al tot de conclusie dat Hyper-V vandaag officeel wordt geïntroduceerd. De nieuwsdienst leidde dit af uit een e-mail die het had ontvangen van Microsoft met het verzoek om bij te praten over een belangrijke 'mijlpaal'. In een aparte e-mail werd vervolgens meegedeeld dat de briefing zou gaan over Hyper-V. Ook diverse blogs, waaronder die van 'Microsoft-watcher' Mary-Jo Foley, melden dat de definitieve versie van Hyper-V vandaag wordt vrijgegeven.

De lancering werd tot vanmiddag laat echter nog niet bevestigd door Microsoft. Wel meldde een Nederlandse Microsoft-blog dat 'Hyper-V gepland staat voor release in de vroege zomer'.

Met Hyper-V ingeschakeld kunnen servers meerdere soorten besturingssytemen naast elkaar draaien. Met een eigen ingebouwde hypervisor hoopt Microsoft het op de virtualisatiemarkt op te kunnen nemen tegen marktleider VMware.

Oorspronkelijk was het de bedoeling van Microsoft dat Windows Server 2008 gelijk bij de introductie de definitieve versie van de hypervisor aan boord zou hebben. In het serverbesturingssysteem dat in februari van dit jaar op de markt kwam, zat echter een beperkte bètaversie met de belofte dat de definitieve versie 180 dagen later zou verschijnen. De bèta's en Release Candidates werden vervolgens telkens vroeger dan verwacht vrijgegeven. Ruim een maand geleden werd een tweede Release Candidate beschikbaar gesteld.

Microsoft adviseert overigens om na de release van Hyper-V nog minimaal zestig dagen te wachten met het uitrollen van Exchange Server 2007 SP1 bovenop de hypervisor. Het Exchange-team heeft die tijd nodig voor het vastleggen van de richtlijnen voor ondersteuning en best practices.

Lees voor meer over Hyper-V de uitgebreide test van de Release Candidate op Techworld. Bron: Techworld