Een Duitse rechtbank heeft deze week een omstreden Microsofts patent op het bestandssysteem FAT ongeldig verklaard. Er is volgens het Bundespatentgericht bij het opslaan van langere bestandsnamen, waarover het patent gaat, sprake van zogeheten 'prior art', eerdere, gelijke uitvindingen. De rechter wijst op een posting van Linus Torvalds uit 1992 in een nieuwsgroep waarin het opslaan van langere bestandsnamen al wordt besproken.

Lange en korte namen

De gepatenteerde techniek voorziet in de mogelijkheid van een lange bestandsnaam voor elk bestand naast de daadwerkelijke korte naam, en koppelt die twee aan elkaar. Dit is vastgelegd in patent EP0618540 en biedt compatibiliteit voor oudere applicaties op het veelgebruikte FAT. Microsoft klaagde met het FAT-patent eerder ook al TomTom aan, wat eindigde in een schikking. In 2012 kreeg Microsoft in de zaak tegen Motorola nog gelijk.

Android-smartphones

Microsoft haalt aanzienlijke inkomsten uit licenties voor het gebruik van onder meer het FAT-patent door de meerderheid van de fabrikanten van Android-smartphones. Het Duitse vonnis kan de geldstroom flink in gevaar brengen. Uitspraken in patentzaken worden binnen de Europese Unie meestal overgenomen door rechters in andere lidstaten.