Een heel handige feature die in Windows 7 voor het eerst verscheen was de Snipping Tool. Hiermee kan eenvoudig een schermafbeelding worden gemaakt, naar keuze van het hele scherm (wat ook al kon met de toetscombinatie Shift Print Screen, al moest je de afbeelding dan ergens vanuit het klembord in plakken), een met de muis aan te geven rechthoekige afbeelding of een "vrije vorm" afbeelding.

Na het activeren van de keuze wordt je scherm gedimd en kun je, bij de vierkante of vrije vorm, bepalen welk deel van het scherm je wilt opnemen in je knipsel. Later werden er opties aan toegevoegd zoals de mogelijkheid om lijntjes en highlights te tekenen (echter zonder Ongedaan maken-optie) en het automatisch starten van de schermafbeelding tot vijf seconden na je startkeuze.

Het laatste is erg handig als je in je afbeelding en uitgevouwen menu of iets dergelijks wilt opnemen. Je start de Snipping tool, klikt in het scherm waarvan je een afbeelding in een bepaalde positie wilt verkrijgen, dus b.v. een uitgevouwen menu en het aantal gekozen seconden na de start later wordt er een screenshot gemaakt vandie positie.

Een fijne tool die gretig wordt gebruikt, maar in een recente Insider Release van Windows geeft de snipping tool een alarmerend bericht:


De eerste gedachten van veel gebruikers, ook van mij: Ja, het is weer eens zover. In deze afbeelding is het voorgestelde alternatief, Screen Sketch, getoond naast de Snipping Tool, duidelijk een Windows 10 app (UWP). Meer dan de opties die je op het scherm ziet, zijn niet aanwezig. Dus zonder opname met vertraging of diverse instelopties. Alleen enkele bewerkopties.

Dit is helaas een steeds vaker voorkomende tactiek van Microsoft om gebruikers in de richting van de nog steeds onpopulaire UWP te sturen. Pak een populaire en goed werkende app, maak er een UWP-versie van en stop de support van de desktop-app.

Ook andere programma's ondergaan of ondergingen dat lot. Een voorbeeld is OneNote 2016; deze wordt niet meer verder ontwikkeld, de app is voor velen onbruikbaar omdat je daarmee alleen bestanden op de Onedrive kan opslaan en omdat deze alleen op Windows 10 werkt. Een ander voorbeeld is Skype; dat is er nog wel als desktop programma maar heeft veel kenmerken van een app en is daardoor steeds impopulairder geworden.

Een variant op de Snipping Tool, gebouwd door het Microsoft Garage Team (een soort van kweekvijver voor programmeertalent), werd in mei 2018 al bruut de nek omgedraaid: de app stopte die dag simpelweg met werken en de in een library bewaarde snips werd zelfs geblokkeerd. Dit krijg je als dank voor het vertrouwen op een Microsoft product.

Protest en resultaat?

In de Feedback Tool waarin Windows Insiders hun op-en aanmerkingen over de Insiders versies geven kwamen al snel berichten van gebruikers die tegen het afschaffen van de Snipping Tool waren, met soms honderden "upvotes" (zeg maar steunbetuigingen).

Voorlopig is de verwijdering nog niet aangekondigd, zie het officiële commentaar hieronder. In dit geval bleek het echter resultaat te hebben. De missende optie om een aantal seconden te wachten wordt toegevoegd aan de opvolger van de snippingtool. Niet de 5 opties van 1-5 seconden maar 2 extra startkeuzes met een vertraging van 3 en 10 seconden. Dat is misschien zelfs nog wel handiger. Voorlopig is deze alleen nog in een "Skip ahead" versie van Windows Insider te zien; dat is een nog nieuwere (en minder geteste) versie van Windows Insider dan de standaard insider versie.

De naam verandert en wordt nu Snip & Sketch. Tegenover de (nog?) missende instellingen staan ook voordelen. Net als in Windows Ink kun je een liniaal oproepen waarlangs je rechte lijnen kunt trekken. Je kunt deze met het scroll-wiel van de muis draaien; om te scrollen op een touchpad moet je dat in de instellingen van je touchpad regelen, gewoonlijk is dat het instellen van gestures. Ook is er een Ongedaan maken en Opnieuw optie (Ctrl Z en Ctrl Y).

En als je toch de huidige Snipping Tool wilt blijven gebruiken?

Zoek dan deze bestanden:

C:\Windows\System32\SnippingTool.exe

Plaats deze in een map naar keuze. Zoek dan

C:\Windows\System32\en-US\SnippingTool.exe.mui

De vetgedrukte map moet overeenkomen met de Windows systeemtaal. Dus heb je een Nederlandse Windows, dan moet je zoeken in de submap nl-nl. Je moet vervolgens in de map waarin je SnippingTool.exe hebt bewaard precies dezelfde submap aanmaken (bij mij was dat dus en-US) en daarin de SnippingTool.exe.mui kopiëren. Dan blijft het werken. Het is overigens niet zo dat Microsoft direct de "oude" snippingtool weghaalt maar dat zal zeker een keer gebeuren. Dus ben je er aan gehecht, maak er dan nu een kopie van.

Reactie van Microsoft

"Zoals we al met Build 17661 hebben gezegd, zijn we bezig met het consolideren en moderniseren van onze kniptool-ervaringen in Windows. Op dit moment zijn we niet van plan om de kniptool te verwijderen in de volgende update van Windows 10 en het consolidatieproces dat momenteel aan de gang is, zal worden bepaald door feedback en gegevens."

"Als je dit nog niet hebt gedaan, neem dan even de tijd om de Screen Sketch-app uit te proberen en laat ons weten hoe je het vindt werken. Screen Sketch geeft je alle functionaliteit van de Snipping Tool met extra verbeteringen. Je kan de app direct starten en vanaf daar een snip maken, of druk gewoon op WIN + Shift + S, klik op de achterkant van uw pen, of druk op de Print Screen toets (de laatste twee moet je eerst aanzetten in Instellingen.) Meer details zijn hier te vinden."