Om websites en webapps storingsvrij te laten werken, is het niet alleen belangrijk dat de browser webstandaarden ondersteunt, maar ook dat ontwikkelaars zich aan die webstandaarden houden. De praktijk leert dat ontwikkelaars er in bepaalde gevallen toch voor kiezen om van een standaard af te wijken. Bijvoorbeeld omdat ze functionaliteit willen gebruiken die nog niet in een officiële standaard is vastgelegd. Ook sommige webbrowsers maken zich hier schuldig aan, door via zelfverzonnen standaarden of uitzonderingen op bestaande standaarden extra functionaliteit aan te bieden. Met als gevolg dat bepaalde websites en webapps niet meer in elke browser feilloos werken.

Minder strikt

Veel zakelijke applicaties werden vroeger specifiek ontwikkeld om onder Internet Explorer te werken omdat het de default browser was in organisaties. IE 6 is een berucht voorbeeld, waar bedrijven lang aan vastzaten vanwege de applicaties. Die geschiedenis herhaalt zich nu ongeveer bij mobiele platformen. Daar worden veel besturingselementen gebruikt die niet standaard zijn. "Bij het ontwikkelen van Internet Explorer hebben wij ons steeds beter aan de webstandaarden gehouden", vertelt Pieter Wigleven. Hij is Technology Solution Professional bij Microsoft. "Tegelijkertijd hadden we door dat ontwikkelaars er soms voor kiezen om dat niet te doen. Sommige browsers hebben bijvoorbeeld eigen besturingselementen om een element zoals dropdown listbox te tonen. Daar maken ontwikkelaars natuurlijk graag gebruik van om webpagina's goed op mobiele platformen te laten werken."

"Vandaar dat wij met Internet Explorer 11 nog steeds proberen om ons zoveel mogelijk aan webstandaarden te houden, maar wij tegelijkertijd kijken wat er zoal in de markt wordt gebruikt." Hiertoe wordt het hele internet en met name de meest populaire websites gemonitord, om te achterhalen wat ontwikkelaars gebruiken. "Dat ondersteunen wij vervolgens ook in Internet Explorer. Zodoende hebben wij nu ook de focus op wat er wordt gebruikt. Dat werkt in de praktijk beter, dan wanneer wij ons heel strikt aan de standaarden houden. Want niet iedereen doet dat nu eenmaal, hebben wij geleerd."

Dat de compatibiliteit hiermee beter is dan ooit, blijkt wel uit reacties van bedrijven. "De feedback die wij krijgen is dat webapps het juist beter doen in Internet Explorer 11 dan in Internet Explorer 10", vertelt Paul Huijbregts, Cloud Solution Architect bij Wortell. "Dus door met Internet Explorer 11 aan de slag gaan, los je juist veel problemen op." Een extra reden om over te stappen op Internet Explorer 11, is dat de support op Internet Explorer 10 en eerdere versies begin dit jaar is afgelopen. "Veel bedrijven zijn dan ook al overgegaan op Internet Explorer 11."

Cross platform compatibiliteit

De praktijk leert ook dat het niet zozeer de browser is die problemen veroorzaakt. Vaak heeft het juist te maken met specifieke onderdelen waar websites en webapps gebruik van maken. "Applicaties hebben regelmatig zoiets als Java of een plug-in nodig", licht Paul Huijbregts toe. "Als er problemen optreden, gaat het meestal om een applicatie die een verouderde versie nodig heeft, omdat hij anders niet naar behoren werkt."

Dit betekent wel dat je met serieuze security en deployment issues te maken kunt krijgen. "Zolang het probleem niet structureel wordt oplost, moet je er steeds opnieuw tijd insteken om te zorgen dat het blijft werken. Dus bij elke upgrade loop je er weer tegenaan." Het is veel beter om te onderzoeken of er betere oplossingen zijn. "Mocht dat echt niet lukken, dan kun je een noodoplossing gebruiken zoals remote apps, virtualisatie, of specifieke websites met een oudere engine laten renderen."

Feit blijft, dat als je wilt dat alle websites en webapps goed blijven werken onder Windows 10, je er het beste eerst voor kunt zorgen dat alles goed werkt in Internet Explorer 11. "Want als het native draait in Internet Explorer 11, werkt het meteen ook probleemloos in Edge. Dat heeft als groot voordeel dat het cross platform is en dus ook op mobiele platformen werkt."