Ik zit hier aan mijn bureau op een maandagmiddag, klaar om iets flink in elkaar te trappen. Het afgelopen uur ben ik bezig geweest met een taakje dat normaal gesproken niet eens de helft van de tijd kost. Maar dit is geen gewone dag. Dit is de eerste dag in een week waarin ik alleen zal werken met de mobiele desktop van Windows 10, de Continuum mode, via mijn Lumia 950. Ik laat mijn gewone pc dus helemaal met rust. Dag AAA games, mooie desktop applicaties en makkelijk multi-tasking. Welkom mobiele software en een moeizaam van de grond komend app-ecosysteem.

Waarom doe ik dit ook alweer? Omdat Continuum zo'n mooi idee is. Ubuntu kwam er al eerder mee, maar de crowdfunding voor het veelbelovende toestel Ubuntu Edge mislukte. En het heeft zoveel voordelen. In plaats van een laptop rond te zeulen, plug je gewoon een telefoon aan een externe muis, toetsenbord en monitor, en switch je naar een desktopachtige omgeving. Stel je voor dat je je laptop gewoon thuis kunt laten. Je pakt gewoon je telefoon en een paar draden mee en je bent klaar. Sluit wat randapparatuur aan en hoppakee, je hebt direct een volwaardige vervanging voor je desktop.

En ik ben niet de enige die zo denkt. HP hoopt dat met zijn Elite x3 smartphone IT-afdelingen te overtuigen om dit apparaat met bijbehorende docks uit te delen aan mobiele werknemers. En in theorie zouden thuisgebruikers hun aparte pc helemaal kunnen dumpen voor een Continuum Windows 10 telefoon. Want wat heb je nog meer nodig?

Maar helaas, na zeven dagen doorgebracht te hebben met Continuum is het me maar al te duidelijk dat de desktop mode van Microsoft's telefoon nog niet helemaal klaar is om mij te geven wat ik nodig heb.

De interface van Windows 10 Continuum. Dit is het startscherm als je verbindt met een extern scherm. Op de volgende pagina: Vrachtwagenchauffeur?

Ben ik echt een vrachtwagenchauffeur?

Hoe krachtig moet mijn computer nou helemaal zijn om mij m'n werk te laten doen, dacht ik. Schrijvers en journalisten horen nou eenmaal niet bij de gespecialiseerde groep truck-chauffeurs onder de computergebruikers, naar de analogie die door Steve Jobs is geïntroduceerd. Ik doe niet veel meer met mijn computer dan wat woorden tikken in een teksteditor, ik laad ze in de back-end van een website, snijd wat plaatjes bij, en dan zet ik alles door naar mijn eindredacteur. Natuurlijk doe ik daar bovenop nog wat online onderzoek, maar daar gaan niet meer dan een paar browsertabs in zitten.

Terwijl een pc - zelfs een Chromebook - zonder problemen aan mijn bescheiden dagelijkse behoeften kan voldoen, kon mijn Lumia 950 het gewoon niet bijbenen. Het grootste probleem zou best wel eens de software kunnen zijn. Continuum is nog maar in een vroeg stadium en er ontbreken dan ook een paar belangrijke tools. Zo ontbreekt bijvoorbeeld de Windows snap mode, waarmee je twee programma's tegelijk kunt bekijken op een enkel scherm. Dat betekent dat je altijd een app in full screen moet bekijken. Dat werpt je direct terug naar de Metro mode uit het Windows 8-tijdperk.

Oké, dat is misschien een beetje oneerlijk. Je kunt dan wel maar één app tegelijk gebruiken, maar verder is Continuum gelukkig niet te vergelijken met de Metro mode van Windows 8. Je hebt tenminste een complete desktop UI die direct al vertrouwder is dan het Windows 8 startscherm ooit heeft kunnen worden.

Netflix werkt prima in Continuum.

Bovendien, al komt het app ecosysteem van Windows Phone nog niet echt van de grond, is dat nog steeds veel beter dan de Windows Store tijdens de eerste dagen van Windows 8. En de Edge browser van Windows 10 is ook verrassend volledig, zozeer zelfs dat het desktop Netflix zonder morren kan draaien.

Op de volgende pagina: Mobiele office apps

Ook de mobiele Office apps veranderen in Continuum in evenbeelden van hun grote broers op de desktop. Ze zijn natuurlijk niet gelijkwaardig wat betreft mogelijkheden, maar als normale gebruiker moet je behoorlijk moeite doen om het verschil tussen de twee te kunnen zien.

Veel andere Microsoft-apps werken eveneens prima in Continuum, zoals Mail en de Photos app. Het zijn de apps van anderen waar de problemen beginnen. Ontwikkelaars moeten hun apps verbouwen tot universal Windows apps en daarbij moeten ze expliciet ondersteuning toevoegen voor Continuum. En je raadt het al, de meesten hebben dat nog niet gedaan. Zo weigert Spotify for Windows Mobile dienst op de Continuum desktop. De webapp van Spotify vereist verder Flash, en dat ondersteunt Edge op mobiel niet. De enige oplossing die mij overbleef was de mobiele app draaien op de telefoon, terwijl ik Continuum gebruikte op het grote scherm. Daardoor kon ik toch mijn shot muziek krijgen tijdens het werk, maar ideaal was het zeker niet.

Het werd nog erger toen ik de Slack collaboration tool wilde gebruiken om met mijn redacteuren te communiceren. Slack ondersteunt Continuum niet, wat betekent dat ik moest kiezen tussen de web app en de app op het kleine scherm van mijn telefoon. En dat is geen fijne keuze, want Edge ondersteunt geen desktop notificaties van websites. Uiteindelijk moest ik er genoegen mee nemen dat ik notificaties kreeg op mijn telefoon en dat ik mijn redacteur antwoordde op de web app. Weer geen ideale situatie, maar het werkte.

Veel populaire Windows apps ondersteunen Continuum niet, wat betekent dat ik veel tijd moest doorbrengen op mijn Lumia 950 als telefoon, in plaats van als pc. Op de volgende pagina: Internet ervaring

Bovenop dat alles had Edge problemen met het CMS van onze website. Dat dwong me echt terug naar mijn pc. Maar zo makkelijk gaf ik me niet gewonnen! Dus probeerde ik met Thinfinity Desktop client van Cybele Software (gratis te proberen) om mijn pc te benaderen vanuit Continuum, al was het ietwat belachelijk om Continuum te gebruiken om in te loggen op een pc die nauwelijks een halve meter bij me vandaan stond. Maar ik had een dure eed gezworen, dus het moest.

Ik liep ook tegen problemen aan bij het editen van plaatjes, al hield ik dat echt heel simpel. Ik moest een paar foto's bijsnijden, misschien een klein plaatje op een grotere witte achtergrond plakken om het cms tevreden te houden, hoogstens wat persoonlijke informatie uit mijn screenshots halen. Met die eisen zou ik wel gek zijn als ik ging betalen voor een editing suite, waardoor ik uitkwam bij Fhotoroom, een gratis app die Continuum ondersteunt. Alleen was de app op mijn Lumia 950 niet vooruit te branden! Zelfs een simpele cut&paste-operatie duurde minuten in plaats van seconden. Misschien dat Photoroom het beter doet met een betere GPU, maar daar had ik weinig aan.

Cortana in Continuum.

Nu we het toch over graphics hebben, gaming laat nog wel te wensen over in Continuum. Ik heb twee games gevonden die worden ondersteund. Dat zijn Crossy Road en Age of Empires: Castle Siege. Die zijn allebei leuk, maar eigenlijk wilde ik Lara Croft GO spelen.

Ik had gedacht dat dat spel het goed zou doen op Continuum, want Croft is een Universal Windows Platform (UWP) app - daar zag het tenminste wel naar uit, omdat je het cross-platform kunt kopen en omdat je het op pc's en telefoons kunt zetten. Maar ik kwam bedrogen uit. In feite kun je op geen enkele manier weten of een app uit Windows Store Continuum ondersteunt als dat niet expliciet staat in de omschrijving die de ontwikkelaars in de Windows Store hebben gezet. Je kunt het alleen maar proberen, op hoop van zegen.

Op de volgende pagina: Het goede nieuws

Het goede nieuws

Zoals je ziet valt er heel wat te klagen over Continuum. Maar toch ben ik het in de loop van de tijd ook gaan waarderen. Het heeft iets futuristisch om de hele dag op je telefoon te werken en hem dan uit zijn dock te pakken om er een boek op te gaan zitten lezen op de bank of er een paar foto's van je kinderen mee te maken. Alles wat je nodig hebt op één apparaat. Magisch!

Verder ondersteunt Continuum een paar mooie dingen die je van de desktop kent. Zo werken shortcuts als Windowstoets + PrtScrn prima, net als Alt + F4 voor het sluiten van programma's. In feite is dat laatste sowieso de makkelijkste manier, omdat de traditionele sluitknop in de bovenhoek van het window verdwijnt tot die wordt teruggeroepen door een muis die er boven zweeft.

De universal Office apps doen het goed in Continuum.

Tot slot de randapparatuur. Mijn toetsenbord, muis en koptelefoon gaven geen enkel probleem. Ik had bijvoorbeeld verwacht dat de muis wat trager zou reageren, maar dat ging wonderwel goed. Aan de andere kant waren mijn Xbox 360 controller en Microsoft webcam allebei incompatibel.

Over het geheel genomen was Continuum best een interessante ervaring, maar daar blijft het dan ook bij. Voorlopig blijf ik een Jobsiaanse vrachtwagenchauffeur, ondanks mijn bescheiden vereisten. Mijn kleine handheld kan het gewoon niet aan. En voorlopig zou ik Continuum niet aanraden voor mensen die wel eens twee apps tegelijkertijd willen gebruiken.

Voor heel simpele spreadsheets, email, of tikwerk voldoet Continuum prima. Daarvoor zou het zelfs de ideale oplossing kunnen zijn. Maar als je twee of meer apps tegelijk wilt gebruiken, gaat Continuum scheurtjes vertonen. Wie weet komt er een dag waarop Continuum zo ver zal zijn dat ik er mee kan werken, maar die dag is niet vandaag. Dus voorlopig blijf ik dus maar gewoon mijn laptop meeslepen op al mijn reizen. Dat werkt toch het beste.