Iedere fotograaf, amateur of pro, loopt er wel eens tegenaan: de reflectie van jezelf of dat van het glas waar je doorheen fotografeert. Onderzoekers van de technische universiteit MIT en Google Research ontwikkelen een methode die dit effect automatisch verwijdert. De technologie is bedoeld voor toekomstige smartphones en andere digitale camera's.

Spookeffect

Glasreflectie, dat een spookachtig effect geeft op de uiteindelijke foto, ook wel dubbele reflectie genoemd, kan worden veroorzaakt door dubbel glas in een raam of zelfs een enkele dikke ruit. Fotografen halen deze nu bijvoorbeeld weg met een filter voor hun lens.

Aangezien de afstand in beide gevallen verschilt, gebruiken de onderzoekers een algoritme om de reflecties te onderscheiden van alle andere data in de foto. Het algoritme gebruikt een techniek die is bedacht door MIT'er Daniel Zoran en Yair Weiss van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem en welke afbeeldingen onderverdeelt in 8 bij 8 pixels.

Het maakt gebruik van de statistieken van de pixels om eerst de scheiding tussen de twee reflecties te detecteren en vervolgens de reflecties te verwijderen, meldt PCWorld.

Software?

De beeldbewerkingssoftware is nog niet volledig af, maar de eerste tests tonen veelbelovende resultaten. Als het doorontwikkelen goed verloopt, liggen er ook mogelijkheden voor robots of zelfrijdende auto's die ook te maken hebben met reflectie bij het herkennen van hun omgeving.

De bevindingen worden in juni op de Computer Vision and Pattern Recognition-conferentie in Boston gepresenteerd.