Apple-CEO Tim Cook gaat bij de introductie van iOS 7 ook weer eens de vergelijking aan met Android en noemt de situatie bij de Google-concurrent ‘behoorlijk grimmig’. Cook vertelt dat 93 procent van de iOS-gebruikers de nieuwste versie heeft, wat volgens hem in schril contrast staat met Android. “Een derde van de gebruikers draait een versie uit 2010. Dit is slecht voor gebruikers, maar zulke fragmentatie is nog erger voor ontwikkelaars.”

Opgefriste interface iOS

De interface van iOS 7 is verbeterd. Zo creëert een parallax-effect diepte op het scherm. Hierdoor lijken de app-pictogrammen boven de achtergrond te zweven bij het fysiek bewegen van de iPhone. Ook introduceert Apple muziekstreamingdienst iTunes Radio. iOS 7 komt deze herfst beschikbaar voor iPhone 4 en hoger en vanaf de iPad 2.

Software-topman Craig Federighi demonstreert het nieuwe mobiele besturingssysteem iOS 7. De interface is opgefrist met een nieuw letterype en vergrendelingsscherm. “Alles ziet er beter uit”, aldus Federighi. “Je vrienden hebben er nog nooit zo aantrekkelijk uitgezien”, grapt de topman. Ook zit er een coverflow-effect in Safari op iOS 7 waar tabbladen kunnen worden doorgebladerd alsof je in een archiefkast kijkt.

Gebaren spelen een grote rol in het nieuwe iOS. De interface registreert bewegingen van het apparaat, maar navigatie is ook sterker verbonden met vingerbewegingen. Zo is een meldingenscherm naar beneden te halen (ook op het vergrendelingsscherm) en fungeert vegen over het scherm in toepassingen als vorige-knop.

Nieuwe apps iOS 7

Federighi laat verder een aantal apps zien. De applicatie Control Center bevat snelle instellingen zoals het inschakeling van de vliegtuigmodus. Dit venster komt tevoorschijn door te vegen vanuit de onderzijde van het beeld. Multitasking is verbeterd; voortaan is te schakelen tussen alle apps. Push-meldingen zorgen ervoor dat de app in de achtergrond wordt bijgewerkt met de nieuwste meldingen.

AirDrop is een app om bestanden te delen met anderen via peer-to-peer WiFi (WiFi Direct). De camera-app bevat nu rechtstreekse filters. iOS 7 organiseert de bibliotheek van de verbonden foto-app aan de hand van metadata. Deze foto’s kunnen ook weer direct worden gedeeld via AirDrop, iCloud of een sociaal netwerk.

Siri en iTunes Radio

Apple’s onderdirecteur van softwarediensten Eddy Cue vertelt over de nieuwe Siri en iTunes Radio. Een mannelijke stem is nu toegevoegd aan Siri en Cue belooft dat er nieuwe talen worden toegevoegd. Siri is ook een belangrijk onderdeel van het nieuwe ‘iOS in the Car’, integratie van iOS in het scherm van je auto. In 2014 introduceert een groot aantal autofabrikanten deze integratie.

Muziekstreamingdienst iTunes Radio moet de strijd aangaan met soortgelijke diensten als Spotify en Pandora. Apple maakt radiostations aan die gebruikers vervolgens personaliseren. Daarnaast kunnen nummers direct gekocht worden in iTunes. De dienst is gratis voor iTunes Match-abonnees.