De vernieuwde mobiele site is woensdag op het hoofdkwartier van Google gepresenteerd en aangekondigd in een blogpost. YouTube-productmanager Andrey Doronichev liet de aanwezige pers weten dat de webapplicatie op alle fronten beter is dan de native mobiele apps die al beschikbaar zijn.

De webapplicatie heeft dankzij de HTML5-videotag geen Flash-plugin nodig. Dat maakt het videoaanbod ook geschikt voor de iPhone, en andere mobiele apparaten van Apple, omdat Flash daar niet ondersteund wordt.

De videokwaliteit is stukken beter in de webapp, volgens Google. Dit komt volgens productmanager Doronichev omdat de iPhone-app een streamingformaat gebruikt, dat niet is ontwikkeld voor 3G, maar voor EDGE, een tragere datatransmissietechnologie.

Dump de native app

Volgens het blog van The New York Times kan het promo-filmpje bij het vernieuwde m.youtube.com maar op één manier worden uitgelegd: Google wil dat je de native YouTube-app op de iPhone dumpt, en kiest voor de mobiele site. Kijkers worden aangemoedigd om een bookmark van de mobiele site te maken op het startscherm, die de native app vervangt.

Google zegt dat m.youtube.com de meest volledige mobiele YouTube-ervaring biedt. Zo kunnen gebruikers een video een 'like' of een 'dislike' geven, net als op de volledige website van YouTube, terwijl de iPhone-app nog het oude sterrensysteem (1-5 sterren) heeft om video's te beoordelen. Verder geeft de webapp zoeksuggesties, ook een functie die ontbreekt in de native iPhone-applicatie.

H.264

Google heeft voor de native iPhone-app een groot deel van het videoaanbod speciaal gehercodeerd in het H.264-formaat dat Apple's mediaspeler Quicktime ondersteunt. Sommige YouTube-filmpjes zijn dan ook niet of niet altijd meteen beschikbaar op die smartphone.

Niet iedereen is overtuigd dat de mobiele site beter is dan de iPhone-app. Volgens ReadWriteWeb is de applicatie minstens net zo goed als de nieuwe mobiele site, en op sommige punten nog steeds beter. De techsite vindt de verschillen marginaal en vindt dat de applicatie stabieler draait.