Steeds meer Windows 7-gebruikers melden last te hebben van een bug in twee Windows 7 beveiligingspatches van deze maand: KB 4034664 (de maandelijkse rollup, geinstalleerd door de automatische update van Windows) en KB 4034679 (de handmatige security-only patch).

Als je een Windows 7-machine met twee of meer monitoren hebt en er gebeuren (sinds de patch) vreemde dingen met je tweede monitor, heb je waarschijnlijk te maken met deze bugs.

Wij lazen voor het eerst over het probleem op de blog van Günter Born. Hij schreef dat de bugs zich voordoen in PDF's in combinatie met PDF-Xchange Viewer, IrfanView, Adobe Reader, Excel VBA, Mathlab, ACDSee, sommige Java-applicaties en Office 2013, en leidt tot glitchende venster-tegels, scrolbalken en andere schermelementen.

Gisteren kwam daar nog een uitgebreide analyse bij van Christian "NineBerry" Schwarz bij:

"Graphics of controls worden niet weergegeven of glitchen/storen. Je zou bijvoorbeeld een lege achtergrond zien met missende voorgrond graphics of missende controls. Of je ziet de desktop of delen van een andere applicaties in de applicatie op de voorgrond. Deze grafische problemen doen zich alleen voor op secundaire monitoren en niet op het hoofdscherm. Het hangt er waarschijnlijk ook vanaf op welke positie de applicatie staat op het tweede scherm," schreef Schwarz.

Op de volgende pagina: Workarounds/oplossing

Workaround

Er zijn gelukkig verschillende workarounds beschikbaar, sommige zijn wellicht open deuren, maar we noemen ze toch even:

  1. Upgrade naar Windows 10 of Windows server 2012
  2. Deinstalleer de KB4034664 / KB4034679 van het systeem
  3. Login met een gebruiker die volledige lokale administrator is
  4. Gebruik alleen de applicaties op de hoofdmonitor en niet op de secundaire monitor
  5. Regel/configureer de schermen zo dat deze geen negatieve scherm coördinaten hebben

Schwarz zegt verder het volgende over de negatieve scherm coördinaten:

"Wanneer je meerdere monitoren hebt, wordt een van deze schermen de hoofdmonitor. Schermcoördinaten worden voornamelijk voor het hoofdscherm geconfigureerd. Dus schermcoördinaten kunnen negatief zijn wanneer een monitor links of hoger is "gepositioneerd" dan de hoofdmonitor."

Schwarz legt in de blogpost verder uit hoe dit probleem worden opgelost en heeft een proof of concept gebouwd om het probleem te reproduceren.