MySQL 5.1 werd in het eerste kwartaal van 2008 aangekondigd, maar de GA-editie zag pas eind vorige week het levenslicht. Desondanks kwam de release nog veel te vroeg, meent Widenius, die MySQL zelf mede heeft opgericht. Zo zitten er nog honderden bugs in de software (waarvan er minstens 20 kritiek zijn), en zijn veel nieuwe functies zelfs "de bèta-kwaliteit niet ontstegen." Daarnaast zijn er nog talloze problemen uit oudere releases aanwezig.

Het grootste probleem zit in de nieuwe partition-functie. Het is bijvoorbeeld vrijwel onmogelijk om een opgedeelde tabel te herstellen als deze vastgelopen is. Ook bestaat het gevaar dat data verloren gaat tijdens een partitionering. Een volledig overzicht van de bugs is hier te vinden.

Volgens Widenius, nog altijd werkzaam bij Sun Microsystems, hebben de ontwikkelaars van MySQL niet geleerd van de fouten die ze eerder maakten. Ook de vorige versie kwam veel te vroeg uit, hetgeen de ontwikkelaars op felle kritiek kwam te staan.

De pijlen van de oprichter zijn vooral gericht op de leiding van MySQL, sinds dit jaar een divisie van Sun Microsystems. "Kwaliteit wordt door hen niet gezien als belangrijk. Om Mårten Mickos (de directeur van MySQL, -red.) maar te citeren: MySQL 5.1 wordt voor december als GA uitgebracht, omdat ik het zeg,'" foetert Widenius. Om de houding van de leiding te typeren heeft Monty een foto van een bronzen beeldje op zijn blog gezet:

Widenius adviseert gebruikers om MySQL 5.1 eerst te testen en eventuele bugs te rapporteren. "Wanneer het bij andere mensen zonder problemen werkt, dan is mijn ongerustheid ongegrond", aldus de ontwikkelaar. "Maar als dezelfde klachten blijven binnenstromen, dan zullen MySQL en Sun deze informatie moeten gebruiken om herhaling bij versie 6.0 te voorkomen." Bron: Techworld