Op het blog van Miguel de Icaza, projectleider van Moonlight en ook de man achter Mono, heeft Moonlight alle tests van Microsoft doorstaan en nu is het met een klik te installeren als Firefox plugin voor 32 en 64 bits architecturen. Hij hoopt dat de reikwijdte van Moonlight binnenkort wordt uitgebreid naar *BSD en Solaris.

Voor de mensen die recht in de free software-leer zijn, is Moonlight erg omstreden. Om het te draaien moet je het Microsoft Media Pack installeren van de Microsoft site. Dat is natuurlijk een doorn in het oog van degenen die een vrije desktop voorstaan. Voor Linuxgebruikers die minder strikt zijn, wordt het leven er aangenamer op. Op dit moment wordt Silverlight bijvoorbeeld gebruikt door de Nederlandse Publieke Omroep voor Nederland 4. Ook het NOS Journaal is in Silverlight te bekijken. Deze zomer nog konden de Olympische Spelen alleen via internet bekeken worden als je Silverlight op je computer had. Daardoor stonden Linux-gebruikers buiten spel.

We hebben Silverlight maar eens geïnstalleerd op onze testcomputer. Die ene klik waar Miguel Icaza het over heeft is overdreven. Je moet op downloaden klikken, op popups toestaan, je moet de installatie bevestigen en vervolgens nog de licentie van Microsoft accepteren. Dat zijn dus vier klikken. Maar daarna konden we wel het Journaal bekijken. We zijn benieuwd hoe het anderen bevalt.

Overigens is Silverlight ondertussen al naar versie 2.0 gegaan. Op een Microsoftblog wordt gezegd dat er nu al wordt gewerkt aan Moonlight 1.1, dat uiteindelijk Moonlight 2.0 moet worden

Bron: Techworld