Mozilla heeft Firefox 18.0.1 uitgebracht, de eerste update van de op 8 januari uitgebrachte 'stabiele' release van Firefox 18. Afgaande op de release notes en het ontbreken van aanvullende meldingen op de beveiligingspagina van Mozilla, gaat het puur om het stabiliseren van de drie bugs die de browser in bepaalde gevallen deed crashen.

Proxy-problemen

Het bekendste probleem blijkt te liggen bij de proxy-instellingen. Firefox 18 kon in veel gevallen de juiste proxy niet vinden vanwege (auto)configuratieproblemen. Er waren meldingen van verkeerde automatische instellingen op alle besturingssystemen. Zo konden de proxyinstellingen voor een netwerk niet automatisch worden gedetecteerd. Iets waar onder meer bedrijfsnetwerken vaak gebruik van maken.

De andere twee reparaties zijn beide voor Mac OS X. De eerste betreft een bug bij de webplugin van Unity op de Mac, waarbij de browser direct na het laden crashte. De tweede OS X-bug ligt in de Retina-ondersteuning van Firefox 18. Gebruikers met twee schermen, waarvan er één geen hoge resolutie heeft, vonden content op het verkeerde scherm terug.

Zoveelste 'snelle' update

Het is inmiddels goed gebruik dat Mozilla kort na een release met een update komt. Ook de vorige versies van de browsers die uitgebracht werden, bleken alweer snel te worden aangepast. Zo bleek in Firefox 15 de privacymodus niet te werken, had Firefox 16 een kritiek beveiligingslek en kreeg Firefox 17 direct te maken met een rendering-bug.

De update naar Firefox 18.0.1 wordt op Windows en Mac automatisch gedownload. Linux-gebruikers die Firefox hebben gekregen via hun distributie kunnen volgens beveiligingswebsite The H een systeem-update verwachten waarin de bugs verleden tijd zijn.