Mozilla heeft vandaag Prism gelanceerd, een programmaatje dat favoriete webdiensten een plek geeft op de desktop. Mozilla was al een tijd met de ontwikkeling van de software bezig onder de naam Webrunner, maar heeft deze nu vrijgegeven als Prism.

Prism werkt als een prisma tussen web en desktop, zo melden de lab-ratten van Mozilla. Gebruikers kunnen na installatie hun favoriete websites invoeren, en Prism genereert er bureaubladicoontjes, startmenu- of quickstart-knopjes voor.

De geselecteerde website opent vervolgens in een geheel gestripte browser. Eigenlijk een soort pop-up venster, zonder menu, adresbalk of navigatieknoppen. De adres- en statusbalk kan eventueel wel worden opgeroepen.

Gebruikers worden zo niet afgeleid door overbodige browserfunctionaliteiten. Want browsen is niet het doel; gebruikers zijn immers meteen waar ze willen zijn: hun favoriete online bestemming, zo is de gedachte achter Prism.

Prism werkt ook zonder Firefox, het is een autonome 'pop-up browser'. Wel werkt Mozilla aan verdere integratie met Firefox. Het programma(exe) is voorlopig alleen beschikbaar voor Windows.

Bron: Techworld