Mozilla wil het ontwikkelproces van Firefox omgooien, zodat de frequentie van de browserversies omhoog kan. Mozilla, dat later deze week Firefox 4 uitbrengt, is van plan dit jaar nog drie grote releases te laten verschijnen, zo werd onlangs bekend. Om dat mogelijk te maken heeft de stichting nu een voorstel gedaan voor het flexibeler maken van het ontwikkelproces.

Firefox 4 werd eind vorig jaar nog enkele maanden uitgesteld. De browser moet sneller updaten vanwege de toegenomen concurrentie van onder meer Google Chrome, waarvan regelmatiger nieuwe versies verschijnen.

Vier stadia

Het ontwerpdocument beschrijft een 16-wekelijkse cyclus waarin software-verbeteringen in vier stadia plaatsvinden. Nieuwe code bereikt eerst Mozilla-central en daarna de status 'experimenteel', gevolgd door 'beta', waar de code in een stabiele release verschijnt. Hierdoor moet het voor Mozilla makkelijker worden om functionaliteit die het nog niet klaar acht voor een definitieve release terug te trekken.

Het voorstel gaat ervan uit dat ongeveer 100.000 gebruikers 'nightly builds' op basis van de code in Mozilla-Central zullen draaien. Het 'experimentele' kanaal zal een basis van ongeveer 1 miljoen gebruikers hebben en is vooral bedoeld voor webontwikkelaars die de laatste standaarden willen testen en add-on-makers die met nieuwe browser-API's willen testen. De beta-releases krijgen grofweg 10 miljoen gebruikers. Momenteel publiceert Mozilla al wel nightly builds en beta-versies, maar er is nog niets wat lijkt op het voorgestelde 'experimentele kanaal'.

Opt-out achtergrondupdates

In het voorstel worden ook onopvallende updates op de achtergrond genoemd als een manier om de gebruikers van de experimentele en beta-kanalen niet te veel lastig te vallen met de geregelde nieuwe versies. Gebruikers krijgen een opt-out voor die 'achtergrondupdates'. Hoe Firefox in de toekomst omgaat met de compatibiliteit van de vele browserextensies in alle testversies is nog niet duidelijk.

Firefox 4 verschijnt woensdag en gaat de concurrentie aan met Chrome 10 en het vorige week gelanceerde IE9 van Microsoft. Die laatste browser is niet voor XP-gebruikers beschikbaar.