De integratieplannen blijken uit een ‘voorgestelde roadmap’ op Mozilla Wiki waarin de ‘weg naar Ubiquity 0.2’ wordt besproken. De voorstellen moeten mashups naar de desktop brengen of de manier waarop mail wordt doorzocht veranderen. De ontwikkelaars merken daarbij wel op dat ze slechts de intentie uitspreken en dat de roadmap niet als een dictaat moet worden gezien.

User generated mashups

Ubiquity is in augustus aangekondigd als een ‘communitybased experiment’ met het doel om ‘user generated mashups’ te faciliteren. Of in de termen van de makers: als je gaat zoeken op het web dan geef je met tekst aan wat je zoekt, bij Ubiquity geef je tekstcommando’s om aan het web duidelijk te maken wat je wilt doen. In plaats van het opgeven van een URL gaan we bij Ubiquity via tekstgebaseerde commando’s aangeven wat we willen doen.

Een gebruiker van Ubiquity kan bijvoorbeeld een Google Map plaatsen in een e-mail, door simpelweg de commando's 'map' en 'e-mail' in te geven. Voorbeelden van andere commando's die nu al zijn ingebouwd zijn 'defi' waarmee de definitie van een geselecteerd woord wordt opgeroepen, 'trans' waarmee een tekst vertaald kan worden en 'twit' waarmee geselecteerde tekst op Twitter wordt geplaatst.

Gebruikers hoeven niet te wachten tot ontwikkelaars nieuwe functies hebben ingebouwd. Gebruikers kunnen zelf aangeven welke commando's zij willen gebruiken en welke actie daar vervolgens aan moet hangen. Gebruikers kunnen commando's die ze hebben bedacht online plaatsen en anderen in staat stellen om zich hierop te abonneren.

Firefox 3.2

Het streven is nu om Ubiquity te verwerken in Firefox 3.2 die volgend jaar beschikbaar moet komen. Volgens de Mozilla-ontwikkelaars zijn het contextmenu en de Awesomebar de aangewezen plaatsen om Ubiquity-commando’s te plaatsen. Om beveiligingsredenen zal de functionaliteit binnen Firefox 3.2 geen commando’s van derde partijen toelaten.

Bron: Techworld