Oracle topman Larry Ellison is altijd in voor een geintje en een publiciteitsstunt. Vorig jaar november, tijdens de Comdex show in Las Vegas, daagde hij database-concurrent Microsoft uit. Hij had er 1 miljoen dollar voor over als Microsoft erin zou slagen om minder dan honderd keer zo langzaam te zijn bij de verwerking van 1 terabyte aan gegevens. Microsofs SQL server zou het volgens hem moeten opnemen tegen Oracles snelste dataserver, de Oracle8i.

Honderd keer zo langzaam? Dat zag Microsoft wel zitten en nu, vier maanden later, is de softwaregigant zo ver. De SQL Server 7.0 is namelijk een stuk sneller dan zijn voorganger, versie 6.5. De grootste verbetering betreft de mogelijkheid dat de database nu in staat is om om te gaan met OLAP (Online Analytical Processing) queries, wat een aanzienlijke snelheidswinst betekent.

Vanavond om 19.00 Nederlandse tijd wil Microsoft via zijn site in samenwerking met HP laten zien dat de miljoen dollar kan worden overgemaakt. Minder dan honderd keer zo langzaam tegen een zestiende van de prijs van de Oracle databaseserver, dat claimen Gates en de zijnen.

Het antwoord van Microsoft en HP betreft de SQL Server 7.0 Enterprise Edition, SQL Server OLAP Services en HP's Net Server LXr 8000 server. Deze 600.000 dollar kostende combinatie moet de 1 terabyte aan gegevens correct kunnen afhandelen. De server van Oracle kost 10 miljoen dollar.