Vanaf 20 december is het niet langer mogelijk de Winamp mediaplayer te downloaden. Nullsoft, de maker van de iconische muziekspeler voor Windows, trekt er om nog onbekende redenen de stekker uit. Daarmee komt een einde aan 16 jaar MP3-geschiedenis.

Al sinds 1997 bood Nullsoft (tegenwoordig onderdeel van AOL) de gratis muziekspeler aan. De opmars van Winamp volgde het succes van online downloaden van MP3’s. Daardoor was het voor miljoenen gebruikers jarenlang de standaard mediaspeler voor Windows. Winamp kende vier versienummers. Bij wijze van knipoog werd versie 4.0 overgeslagen omdat versie 5 een optelsom van versie 2 en 3 was. Versie 5.0 werd in december 2003 uitgebracht en tot voor kort nog van updates voorzien, bijvoorbeeld door ondersteuning voor bestandsformaat AAC, podcasts en Windows 8 te bieden.

In 2010 bracht Nullsoft de speler naar Android en in 2011 was ook OS X aan de beurt. De speler was enorm populair op de desktop en inspireerde talloze developers tot het ontwikkelen van klonen, onder andere voor het Linux-platform.

Alhoewel een officiële reden voor het stoppen vooralsnog uitblijft, is het aannemelijk dat Nullsoft de ontwikkeling stopt door de toegenomen populariteit van streamingmuziekdiensten zoals Spotify en allround (open-source) spelers als VLC en iTunes.

Klik hier om nog één keer het karakteristieke intro-MP3'tje te horen.