Het officiële launchbericht van MySQL 5.1 zal morgenavond Nederlandse tijd (ochtend in Californië) uit worden gebracht. Dat gebeurt op de MySQL-conferentie die vanaf vandaag in Santa Clara plaatsvindt. MySQL is sinds begin dit jaar in handen van Sun Microsystems.

Later deze week wordt ook bericht verwacht over MySQL Workbench, de visuele database design tool die DBDesigner 4 moet vervangen. Sinds november zit Workbench in de bètafase. De ontwerptool zal in twee versies komen: een betaalde voor bedrijven, en een gratis versie voor open source-onwikkelaars. Verschil zit hem in plugins en andere diensten die door MySQL geleverd worden.

MySQL 5.1 stond in eerste instantie gepland voor 'het eerste kwartaal', maar dat is sinds 31 maart verstreken.

Onderhand zijn in ieder geval de meeste verbeteringen wel bekend. Hoewel het officieel om een tussenversie gaat, belooft Sun's productmanager Zack Urlocker dat er een flinke sprong wordt gemaakt met de open source database. "We hadden het waarschijnlijk gewoon 6.0 moeten noemen omdat er na een paar jaar werk zoveel nieuw spul in zit", beweert Urlocker zelfs in een door Sun aangeleverd videobericht op de Amerikaanse Techworld zustertitel Infoworld vorige week.

Nieuw met 5.1 zijn mogelijkheden voor partitioning, planning, op rijen gebaseerde replicatie en diskclustering. Dit zijn dingen waarmee MySQL achterliep vergeleken met concurrenten als Oracle, IBM en Microsoft die al wel zijn doorgedrongen tot de grotere bedrijven. Bovendien zou een aankondiging deze week ten opzichte van een van de concurrenten op een goed moment komen. Microsoft komt deze zomer met SQL Server 2008.

Verder moet bij MySQL de stabiliteit verbeterd zijn ten opzichte van de vorige versie, net als de prestaties.

De vraag voor de ontwikkelaars die open blijft is op welke engine ze zich in de toekomst moeten richten. Ook dat gaat tijdens de MySQL-conferentie besproken worden. Tot nu toe wordt vooral InnoDB door gebruikers ingezet, maar dat is in de een paar jaar terug in handen gekomen van Sun-concurrent Oracle. Voor de toekomst is Falcon de voornaamste kandidaat, een engine die het MySQL-team tegelijkertijd met MySQL 6.0 klaar wil hebben. Tot die tijd zal InnoDB de belangrijkste blijven, zo zal morgen waarschijnlijk bevestigd worden.

Maar ook Maria wordt genoemd, een engine van de hand van Michael Widenius, een van de oorspronkelijke ontwikkelaars van MySQL. Maria is sinds eind januari beschikbaar. "Laat de beste engine winnen", schrijft Widenius op het blog over de overlappende doelstelling tussen Maria en Falcon. Bron: Techworld