MySQL 5.1 stond aanvankelijk gepland voor het eerste kwartaal van 2008, maar pas in april verscheen de eerste aankondiging van Sun Microsystems. Sun heeft MySQL sinds begin dit jaar in handen.

Eerder deze maand kwam het geruchtencircuit opnieuw op gang. Verschillende webloggers voorspelden een definitieve release op 6 december, maar daar heeft Sun dus niet op gewacht.

Naast verbeteringen in snelheid en stabiliteit kent versie 5.1 ook een aantal nieuwe functies. In een interview op de MySQL-website vertelt ontwikkelaar Adam Donnison dat hij vooral onder de indruk is van de Query Analyzer, een functie waarmee zoekvragen real-time worden geanalyseerd over het gehele systeem. Hierdoor kan disfunctionele code er sneller uit worden gepikt. De tool, eerder aangekondigd voor MySQL Enterprise, wordt geïntegreerd in Monitor en is vooral bedoeld voor kleine ondernemingen die MySQL vooral gebruiken voor rapportagedoeleinden.

Donnison verklaart verder dat het developers-team momenteel bezig is om het MySQL-systeem beter te integreren met het Sun-systeem. Of Sun daar nog iets aan heeft valt te bezien; recentelijk beweerde Global Equities-analist Trip Chowdhry in Forbes dat het bedrijf maar beter vóór kerstmis zijn aandeelhouders uit kan kopen en de inboedel op eBay plaatsen.

Bron: Techworld