Dat deed het bedrijf gisteren op de jaarlijkse MySQL-conferentie, de eerste keer sinds de database in handen is gekomen van Sun. De aankondiging van MySQL 5.1 werd al verwacht.

Geïnteresseerden moeten voor een definitieve versie echter nog geduld hebben: nu is het nog de 'zo goed als affe' release candidate die Sun online heeft gezet. Later dit kwartaal, zo belooft Sun, komt 5.1 echt uit.

Sun claimt met 5.1 een enorme update te hebben doorgevoerd aan de open source database. Nieuw zijn mogelijkheden voor partitioning, planning, op rijen gebaseerde replicatie en diskclustering. De snelheidswinst ten opzicht van 5.0 ligt volgens Sun op 15 procent.

Ondertussen is de MySQL-gemeenschap alweer druk bezig met versie 6.0, die in de laatste maanden van het jaar moet worden onthuld. Grootste verandering daar is de ondersteuning van het eigen Falcon opslagengine. InnoDB, de engine die tot nu toe vooral gebruikt werd, blijft wel ondersteund. Reden voor het toevoegen van Falcon is echter dat InnoDB in handen is van Sun-concurrent Oracle, en dat MySQL met Falcon een stok achter de deur heeft voor het geval dat. Voor Maria, van de hand van een oud MySQL-ontwikkelaar, is de hoop dat het nog mee kan worden genomen met 6.0. Bron: Techworld