Toen Oracle eind vorig jaar database engine Innodb overnam, stond de open-sourcewereld op zijn kop. Dit omdat Oracle zijn opkomende concurrent Mysql daarmee een gevoelige slag zou hebben toegebracht.

Volgens Mårten Mickos, directeur van Mysql, is daar echter helemaal geen sprake van. Mysql concurreert niet direct tegen Oracle en de onderscheidende waarde zit 'm niet in de database engine, stelt de topman.

Keep it simple

Wie veel infrastructuur aanlegt met Unix, Linux en open-source, doet automatisch ook veel met Mysql. Deze dataabsesoftware wordt bijvoorbeeld vaak gebruikt om gebruikersidentificaties en -configuraties op te slaan.

Het tweede grote toepassingsgebied is de zogenaamde lamp-configuratie, bestaande uit Linux, Apache, Mysql en PHP, Perl of Python. Ook wordt Mysql regelmatig in applicaties als embedded database gebruikt. Bekendste voorbeeld daarvan is SAP, maar ook Exact - de grootste SQL Server-reseller ter wereld - werkt op dit moment aan de ondersteuning van Mysql.

De ambities van Mysql blijven dicht bij deze drie toepassingen. "Versie 5, uitgebracht in oktober, wordt vooral goed opgepakt in de moderne enterprise," zegt Mickos. "Daar wordt niet meer gewerkt met client/servertoepassingen, maar met webservices en webgebaseerde internetapplicaties."

Hoewel Mysql minder functionaliteit biedt dan andere databases, is dat volgens Mickos juist de kracht ervan. "Wij richten ons vooral op de performance en de stabiliteit, niet op de features."

Vandaar dat bedrijven als Alcatel en Nokia Mysql als onderdeel opnemen in hun eigen productaanbod. "Wij willen de snelste database ter wereld bouwen, en met de minste bugs."

Als laatste belangrijk voordeel noemt Mickos het gebruiksgemak. "Een Oracle-beheerder kan maar een paar databases tegelijk beheren. Met Mysql zijn dat er honderden." Bovendien wijst hij er op dat Mysql straks de enige echte échte databaseleverancier zal zijn. Voor Microsoft, IBM en Oracle is het gewoon een van hun vele producten.

Cluster

Hoewel de overname van Innodb door Oracle eind vorig jaar een hoop stof deed opwaaien, kwam dit voor Mickos niet als een verrassing. "Innodb is een populaire engine, maar we wisten al jaren dat we die niet zouden kunnen kopen. Deze overname heeft ons juist sterker gemaakt. Oracle heeft ons contract zonder wijzigingen verlengd. Zolang ze Innodb blijven ontwikkelen, is dat prima. En doen ze dat niet meer, dan is er nog altijd de open-sourcecode waarmee we verder kunnen. Een storage engine is geen rocket science."

Op dit moment verwacht Mickos veel van de ooit door Ericsson ontwikkelde clustersoftware. "Drie jaar geleden hebben we die van hen gekocht. Deze software heeft een goede performance en is betrouwbaar." Eerder dit jaar nam Mysql ook Falcon van Netfrastructure over, een andere transactie-engine die begin volgend jaar moet uitkomen. Bron: Techworld