David Axmark heeft meerdere functies vervuld binnen het bedrijf achter de open source database, waaronder hoofd van de technische afdeling, hoofd interne ict en hoofd community relations. Na de overname bleef Axmark medeverantwoordelijk voor het onderhouden van de relatie met de open source gemeenschap.

Reden voor het vertrek van Axmark is volgens een blogpost van het hoofd van de community relations-divisie dat Axmark zich niet kan vinden in de bedrijfscultuur van Sun Microsystems. "Ik heb een HEKEL aan alle regels waar ik me aan moet houden, en ik heb er ook een HEKEL aan om die regels te breken", zo citeert Kaj Arnö uit de ontslagbrief van Axmark. "Het is veel beter als ik mijn dienstverband bij Sun stop, en op een minder formele basis verder ga met mijn werk verzet voor MySQL en Sun." Het zouden vooral kleine dingen zijn die Axmark tegenstonden, zo laat Sun weten: zaken als het moeten overgaan naar een Sun emailadres en het declareren van kosten.

Schade beperkt

Sun kocht MySQL begin dit jaar voor 1 miljard dollar. Het vertrek van Axmark zou de ambitie kunnen schaden om meer open source ontwikkelaars te strikken voor de database, zo geeft ook Arnö toe tegenover de nieuwsdienst van IDG. De oprichter was volgens hem een sleutelfiguur in het rekruteren van veel van de beste technici voor het project. De laatste tijd zou Axmark zich vooral hebben toegelegd op contact met de pers en het onderhouden van banden met de open source-gemeenschap. "Het is een emotioneel moment om een medeoprichter te zien vertrekken", laat Arnö weten, "maar de directe invloed op de dagelijkse praktijk is gering."

Axmark is niet de eerste MySQL topman die vertrekt. Afgelopen zomer vertrok het hoofd van MySQL's Japanse vestiging. Een maand geleden liet de andere oprichter van MySQL, Michael (Monty) Widenius, weten dat hij twijfelt over zijn positie bij MySQL. Widenius werkt nog wel bij Sun, maar zijn toekomst is volgens Arnö nog onzeker. De overige kopstukken, technisch hoofd Jeffrey Pugh en oud-bestuursvoorzitter en huidig hoofd van de databasedivisie van Sun Marten Mickos blijven op hun post. Er wordt dan ook niet van een mogelijke exodus gesproken.

Na aanvankelijk positieve reacties op de overname, zijn toch zorgen ontstaan rond het open karakter van MySQL. Een aankondiging in het voorjaar dat nieuwe features voor online backup alleen beschikbaar zouden zijn voor betalende klanten, zette kwaad bloed bij gebruikers. Die beslissing werd prompt teruggedraaid. Uitgerekend Axmark was het gezicht van het 'open' karakter van MySQL, hij zou van de twee oprichters diegene zijn die de database naar GPL geloodst heeft. Bron: Techworld