Merlin is een monitordienst die op de server draait en het databasenetwerk afspeurt op zoek naar mogelijke problemen, zoals crashes, knelpunten en beveiligingslekken.

Ontwikkelaars van Mysql werken al bijna twee jaar aan het 'nieuwe' project. Naar verwachting zal de software eind dit jaar of begin volgend jaar worden geïntroduceerd, aldus een bron die bekend is met de plannen.

Merlin moet het werk van databasebeheerders bij zowel kleine als grote bedrijven vereenvoudigen. Kleine bedrijven kunnen veelal geen fulltime database-expert betalen en grotere bedrijven hebben moeite er voldoende te vinden.

Marten Mickos, de directeur van Mysql, wilde afgelopen weekeinde niets zeggen over het project. Wel liet hij los dat een van de speerpunten voor het komende jaar is om databasebeheerders te helpen bij hun werk door tools ter beschikking te stellen.

Merlin moet naar verluidt gaan fungeren als een soort virtuele databasebeheerder die vroegtijdig waarschuwt om kritieke problemen te ondervangen. De software wordt momenteel getest door enkele tientallen klanten en zal onderdeel worden van de Mysql Network-abonnementdienst. Bron: Techworld