Op nummer 1 van de Newsweek voorspellingenlijst staat Apple, dat eindelijk zijn tablet pc zal onthullen. Eigenlijk een stuk belangrijker is nummer 2, waar we Rupert Murdoch vinden die zijn sites gaat sluiten voor Google om zo zijn content te beschermen. Verderop vinden we een aantal inkoppers, zoals problemen met malware voor Facebook, downloads die de opkomst van Blue-ray in de weg zitten en het afvlakken van Twitter-gebruik.

Steve Ballmer

Op nummer 9 komen we Steve Ballmer tegen, die komend jaar zijn tiende verjaardag viert als CEO van Microsoft. Newsweek benadrukt dat die 10 jaar voor een groot deel mislukkingen heeft opgeleverd. Het aandeel is gehalveerd en ook op technologisch gebied is het bedroevend gesteld. Naast het Vista-fiasco heeft Microsoft op vrijwel elke nieuwe markt de boot gemist. Google heeft gewonnen op de search-markt, Apple met de mp3-spelers en beide zijn voor Microsoft onaantastbaar wat betreft mobiele platformen.

Bij elk ander bedrijf had Ballmer al lang het veld moeten ruimen, aldus Newsweek, maar hij is en blijft het vriendje van Bill Gates. Dus zal er een elegante manier gevonden moeten worden om hem kwijt te raken, vooral omdat de investeerders er onderhand op zullen gaan aandringen. Jammer genoeg staat er geen opvolger in de coulissen klaar om het roer over te nemen.

Windows 7 en Hyper-V

Het goede nieuws voor Microsoft laat Newsweek hier natuurlijk weg. Windows 7 is goed ontvangen (door Ballmer het beste OS aller tijden genoemd) en is nu al populairder dan Vista. Windows Server 2008 R2 krijgt uitstekende reviews en ook Hyper-V is aan een fikse inhaalslag bezig. Azure wordt begin 2010 gelanceerd en zal zich nog moeten bewijzen. Of dit alles genoeg is om Ballmer te redden moet 2010 uitwijzen.

Bron: Techworld