Voor consumenten in de Verenigde Staten is het vanaf vrijdag mogelijk om de upgrade naar Windows 7 voor 50 dollar te bestellen. Dit is de helft van de uiteindelijke prijs van het besturingssysteem, dat vanaf 22 oktober wereldwijd op de markt komt. Microsoft publiceert nadere details over speciale deals volgende week dinsdag.

Nederland valt buiten de boot als het gaat om voorverkoop, blijkt uit een persbericht van Microsoft Nederland. Via de zogeheten Upgrade Option kunnen kopers van een pc met Vista tussen 26 juni tot 31 januari 2010 gratis upgraden, maar voor de losse verkoop helaas ontbreekt een gereduceerde voorverkoopprijs. Duidelijk is wel dat ook consumenten in Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Japan het besturingssysteem voor de introductie goedkoper krijgen aangeboden.

Helft van de uiteindelijke verkoopprijs

In de Verenigde Staten loopt het aanbod van de voorverkoop van 26 juni tot 11 juli. Zij kunnen daarbij kiezen voor Windows 7 Home Premium ($ 50) of Windows 7 Professional ($ 99). Bij de officiële introductie op 22 oktober zullen beide producten voor het dubbele bedrag over de toonbank gaan.

Volgens een woordvoerder van het hoofdkantoor van Microsoft is de strategie van het bedrijf gericht op een zo snel mogelijke overstap van Windows-gebruikers. “Het is in het voordeel van Microsoft wanneer zo veel mogelijk mensen zo snel mogelijk de overstap maken”, aldus de woordvoerder.

Mogelijkheid tot upgraden valt weg

Volledige pakketversies zullen straks vanaf € 119,99 (voor de Home Premium-versie) beschikbaar komen. Andere versies kosten respectievelijk € 285 (Professional) en € 299 (Ultimate). Vanwege Europese regelgeving brengt het bedrijf niet langer upgrade-versies voor bestaande XP en Vista-gebruikers uit, maar verkoopt het in de EU volledige versies, zonder Internet Explorer weliswaar, tegen upgrade-prijzen.

Helaas is het door diezelfde Europese regelgeving voor Nederlandse gebruikers niet langer mogelijk een upgrade vanuit XP of Vista uit te voeren. Consumenten die Windows 7 willen installeren, zullen gebruik moeten maken van een schone installatie. Bij de installatie van het besturingssysteem zullen aanwezige bestanden als documenten, foto’s en muziek in de map Windows.old worden gezet.