Het gaat om technologie die gebruikt wordt in het zogeheten JavaCard. Een van de voorlopers van Gemalto, Schlumberger, ontwikkelde die technologie in 1996 en stelde dat ter beschikking van Sun Microsystems, dat het verwerkte in JavaCard.

JavaCard wordt onder meer als embedded software gebruikt om data te beveiligen op smartcards en betaalkaarten. De technologie die Gemalto heeft gepatenteerd, is volgens het bedrijf “fundamenteel voor het draaien van software die ontwikkeld is in hogere programmeertalen, zoals Java, op bronbeveiligde dragers”, zoals dus smartcards.

Ook in Dalvik

Maar naar Gemalto nu beweert, heeft Google de technologie ook gebruikt in de ontwikkeling van zijn Android-besturingssysteem. Het gaat specifiek om de door Google ontwikkelde Java virtual machine (JVM) Dalvik en daaraan gerelateerde ontwikkeltools en -producten. Daarmee maakt Google inbreuk op de patenten die Gemalto heeft, aldus het Nederlandse bedrijf. Dalvik is volgens critici, zoals MIT-wetenschapper Stefano Mazzocchi juist gemaakt om intellectueel eigendom van Java-maker Sun te omzeilen.

Volgens Gemalto is het een van de belangrijkste leveranciers van technologie voor JavaCard. De rechtszaak tegen Google en zijn Android-partners is nodig om de investeringen in de JavaCard-technologie te beschermen, zegt Gemalto in een verklaring. Het bedrijf weigert verdere informatie te geven.

Geen kleintje

Gemalto levert software voor digitale beveiliging en is met een jaarlijkse omzet van 1,65 miljard euro geen kleintje te noemen. Het hoofdkantoor staat in Amsterdam. Over de hele wereld werken er 10.000 mensen.

Het bedrijf is wel kleiner dan softwarereus Oracle, dat met de overname van Sun het intellectueel eigendom van Java in handen heeft. Oracle beschuldigt Google ook van patentenschending met Android en specifiek Dalvik. Daarover heeft het een rechtszaak aangespannen in de Verenigde Staten.