Nederlandse gebruikers kunnen documenten nu ook offline bewerken en bekijken. Vorig jaar maakte Google dit al mogelijk voor Engelstalige gebruikers. Google belooft dat na het installeren van Gears het kantoorpakket dezelfde functionaliteit heeft als de online versie, al kan er offline natuurlijk niet in real-time worden samengewerkt aan een document.

Het is de bedoeling dat ieder document dat offline wordt gemaakt of bewerkt automatisch wordt gesynchroniseerd als er weer een internetverbinding aanwezig is. Gebruikers hoeven niet aan opslaan te denken.

29 talen

Naast een Nederlandse versie wordt Google Docs in 29 andere talen beschikbaar en daarme een steeds grotere concurrent van Microsoft Office. Alhoewel Docs vergelijkbare functionaliteiten heeft met Office zijn bijvoorbeeld de tekstverwerking- en spreadsheetprogramma's minder uitgebreid dan die van Microsoft.

Opmerkelijk is dat Google redelijk laat is met het offline aanbieden van zijn diensten. In augustus 2007 haalde Zoho met gebruik van Google Gears de online tekstverwerker al offline. De dienst van Zoho is vergelijkbaar met Google Docs. Ook was er al een Nederlands versie van het platform beschikbaar. Google kwam pas in maart 2008 met een offline Engelse variant en had dus ongeveer een jaar nodig Docs klaar te maken voor andere talen.

Tot nog toe hebben alle online kantoorpakketten, al dan niet met offline functionaliteit, nog weinig kunnen veranderen aan de dominantie van Microsoft Office.

Gmail ook offline

Vorige week stelde Google ook zijn e-maildienst Gmail offline beschikbaar via Gears. Anders dan bij offline Docs wordt niet de hele inbox gedownload omdat het vaak om gigabytes aan informatie gaat. Met speciale algoritmes wil Google selecteren welke e-mails offline beschikbaar worden en welke niet.