Microsofts CAL-licenties (Client Acces License) per gebruiker worden vanaf morgen ook in Nederland duurder, zo bevestigt Microsoft Nederland aan Webwereld.

Bedrijven die werken met deze user-CALs gaan net als in het buitenland 15 procent meer betalen per licentie voor het zakelijk gebruik van een reeks producten, waaronder Exchange, Lync, SharePoint, System Center en Windows Server vallen. De prijs voor een licentie per apparaat (device-CAL) blijft ongewijzigd.

Twee soorten licenties

De CAL-licenties van Microsoft komen in twee verschijningsvormen; de user-CAL en de device-CAL. Het verschil zit in het gebruik per gebruiker of per apparaat. De user-CAL is geschikt voor een werknemer die beschikt over meerdere apparaten, terwijl met de device-CAL het gebruik van één apparaat door meerder werknemers mogelijk is.

De twee licenties waren tot vandaag altijd in prijs gelijk. Microsoft meldt Webwereld dat de prijsverhoging gerechtvaardigd is omdat klanten met een user-CAL een ongelimiteerd aantal apparaten ondersteund krijgen en omdat het licentiebeheer eenvoudig wordt.

Beheerproblemen

Dat laatste geldt voor een reeks producten die volgens Microsoft beheerproblemen kenden, zoals Exchange Server Standard en Enterprise CALs, Lync Server Standard en Enterprise CALs en de Windows Server CAL. Deze licenties gaan per 1 december op de schop.

“Microsoft heeft onlangs zijn partners ingelicht over de veranderingen, zodat deze tijdig hun klanten kunnen informeren over hun opties (…) Klanten kunnen samen met hun Microsoft-partner of accountteam hun opties bekijken", luidt de officiële reactie vanuit Redmond.

Contracten blijven geldig

Bedrijven met een grootzakelijke licentieovereenkomst of doorlopende huurcontracten hoeven zich niet direct zorgen te maken. Organisaties met een Enterprise Agreement of Enterprise Subscription Agreement - bedoeld voor bedrijven met meer dan 250 pc's - behouden hun met Microsoft overeengekomen contractprijs. Hetzelfde geldt voor Open Value Subscription (huur) en Open Value Perpetual (doorlopend gebruiksrecht) voor bedrijven vanaf 5 pc's.


De volledige lijst van producten die duurder worden met een user-CAL: bron: Softcat