Microsoft meldt dat de nieuwste versie van zijn kantoorpakket nu wereldwijd verkrijgbaar is. Vooralsnog geldt dat voor Office in de tien belangrijkste talen en daar zit Nederlands niet bij, bevestigt Joris Rutten, Office product marketing manager van Microsoft Nederland.

Op de Nederlandse Office-site staat dan ook nog: "Hebt u Office vandaag nodig?" Met daarbij de knop: "Office 2007 kopen".

Nieuw businessmodel

Microsoft heeft besloten het businessmodel van Office radicaal om te gooien. Het voorheen bij Windows gebundelde applicatiepakket Works is nu gedumpt. Oem's kunnen vanaf nu de gratis Starter-uitvoering van Office voorinstalleren. Zodoende verwacht Microsoft dat er in 2011 100 miljoen pc's worden verkocht waarop Office is voorgeïnstalleerd.

Gebruikers kunnen dan desgewenst een product key card kopen en het Starter-pakket opwaarderen tot een betaalde versie met meer functies. Daarvoor is geen nieuwe of additionele download of installatie nodig, want de gehele Office-image staat al voorgeïnstalleerd op de pc.

Microsoft is er van overtuigd dat Office 2010, ondanks steeds meer concurrentie van online tekstverwerkers zoals Google Docs, een doorslaand succes gaat worden. "Gezien de fantastische respons op de Office 2010 bèta en het succes van Windows 7, voorspellen we dat dit de grootste consumentenrelease van Office ooit gaat worden", zegt Stephen Elop, president van Microsofts Business Division.

Upsell

Ondanks het voorspelde succes bestaat er het risico dat veel gebruikers 'blijven hangen' bij de gratis Starter-editie. Die heeft weliswaar minder functionaliteit dan de verschillende betaalde versies, maar verloopt niet zoals veel andere 'trial'-software die wordt meegeleverd door oem's.

Microsoft Nederland waagt zich niet aan voorspellingen hoeveel mensen meteen of uiteindelijk zullen opwaarderen naar een betaalde versie.

Vorige week kwam de basale online versie van Office, Office Web Apps beschikbaar.