Voorlopig niet, want de functionaliteit die in Engels debuteerde in oktober 2011 op de iPhone 4S, heeft in het Nederlands voorlopig alleen een mannenstem. En wil ook geen antwoord geven op de vraag: ben je een man of vrouw? Afijn, het begin is er en de spraakassistent lijkt ook in het Nederlands behoorlijk goed te werken. En heeft humor.

Zo helpt Siri je nu in het Nederlands met zaken zoals navigeren, je alarm instellen, iemand opbellen of berichten versturen en zoekopdrachten op het web of binnen je telefoon uitvoeren. Net als tegenhangers Google Now en Microsofts Cortana. Net als Apple geloven zij heilig in een toekomst waarin spraaktechnologie de norm is bij het besturen van mobiele apparaten.

Alles naar Apple gestuurd

Via het instellingenmenu kun je de applicatie afstemmen. Zo is Siri helemaal handsfree te maken met het toestaan van 'Hé, Siri', kun je permanente stemfeedback inschakelen of alsnog een andere taal instellen, waarbij er intussen keuze is uit 15 talen. Let wel: "Als u gebruikmaakt van Siri en de dicteerfunctie, wordt alles wat u zegt en dicteert opgenomen en naar Apple gestuurd." Deze gegevens worden volgens Apple niet gekoppeld aan andere gebruikersgegevens.

Gevraagd naar godsdienst en zijn blik daarop, vertelt Siri dat hij hierbij "streeft naar de scheiding van geest en silicium". Hier nog wat voorbeelden: