SQL Server 2005 is nog altijd een veel gebruikt systeem en Microsoft brengt er nog steeds security updates voor uit. Toch is het verstandig om zo snel mogelijk met de vervanging te beginnen, want End Of Support (EOS) is in zicht. De support wordt op 12 april 2016 definitief beëindigd. Vanaf die datum worden er geen security updates en patches meer uitgebracht. Vanaf dat moment lopen bedrijven beveiligings- en compliancyrisico's. Daarnaast is er tijd nodig voor een migratie: hoe langer je wacht, hoe lastiger het wordt om nog op tijd klaar te zijn. Tijdig beginnen met de migratie brengt twee voordelen met zich mee: enerzijds de veiligheidsaspecten en anderzijds biedt SQL Server 2014 nieuwe functionaliteiten die in deze tijdsgeest beter passen.

Microsoft Assessment and Planning Toolkit

Er is een aantal redenen waarom SQL Server 2005 nog zo veel gebruikt wordt, weet Harry Tolsma uit ervaring. Als SQL expert bij Microsoft bezoekt hij regelmatig de top-100 klanten en heeft zodoende veel inzicht in de omgevingen van bedrijven. "Wat mij opvalt is dat bij vrijwel iedereen meerdere versies van SQL Server draaien. Dat komt vooral doordat SQL Server vaak bij een aangeschafte applicatie hoort. Leveranciers certificeren applicaties voor een specifieke versie van SQL Server. Dan is het niet toegestaan om zomaar een nieuwere versie te gaan gebruiken." Microsoft biedt hier een technische oplossing voor. "Je kunt SQL Server 2014 in SQL Server 2005 modus zetten. Dan gedraagt het zich zoals SQL Server 2005. Het is een eenvoudige oplossing zodat je toch kunt migreren."

Daarnaast gebruiken grote organisaties vaak duizenden applicaties en databases, verspreid over meerdere locaties. Er is niet altijd zicht op wat er allemaal draait. "Ook daar hebben wij een oplossing voor", vult Tolsma aan. "Met de gratis Microsoft Assessment and Planning Toolkit, oftewel MAP, krijg je een keurige rapportage in Excel en zie je precies welke versies op welke servers draaien."

Compliancy

Er blijkt nog een heel andere reden te zijn waarom er nog zo veel gebruik wordt gemaakt van SQL Server 2005. Tolsma: "Er is weinig animo om naar een nieuwere versie te gaan omdat deze versie als een zonnetje draait. De noodzaak lijkt te ontbreken. Dat is verraderlijk, want vanaf 12 april 2016 krijg je geen security updates en patches meer. Dan ben je niet meer compliant en loop je extra beveiligings- en de bijbehorende compliancyrisico's. Daarnaast zijn er juist voordelen om te migreren zoals de vele nieuwe features in SQL Server 2014 die passen bij de huidige ontwikkelingen op het gebied van onder meer cloud computing, big data en mobile device management."

Het migreren zelf is bijzonder eenvoudig, vertelt Harry Tolsma. "Er zijn verschillende manieren waarop je dat kunt doen. Je kunt een database geautomatiseerd naar de nieuwe versie overzetten via het de migratietool SQL Server Migration Assistant. Of je kunt het zelf doen via mirroring, dat is een manier om een identieke kopie van je primaire database te maken. Het mechanisme is zo opgezet, dat de mirror ook geschikt is voor nieuwere versies van SQL Server. De kopie wordt op de achtergrond gemaakt. Zodra het klaar is, schakel je automatisch over op de kopie en vanaf dat moment werk je met de nieuwe versie. Het is weinig werk en ook niet complex."

Professionelere database-omgeving

Ook de vele nieuwe features in SQL Server 2014 zijn volgens Tolsma een goede reden om zo snel mogelijk over te stappen. "Zoals In Memory technologie," vertelt hij. "Hierbij worden tabellen deels of geheel in het geheugen geladen. Dat zorgt voor grotere versnellingen tot wel dertig keer vergeleken met de oude situatie. Ook interessant is Always On, een techniek waardoor databases continu blijven draaien. Op de achtergrond worden kopieën gemaakt, zodat automatisch kan worden overgeschakeld naar een nieuwe identieke database als de oude defect raakt. Dit zijn faciliteiten waarmee je een database-omgeving een stuk professioneler maakt en die de beschikbaarheid enorm verhogen."

Azure SQL Database

Een derde mogelijkheid die Harry Tolsma graag onder de aandacht brengt, is de inzet van cloud. "Databases kun je nu standaard laten dupliceren naar de cloudservice in Azure. De connectie is al ingebouwd in SQL Server 2014, je hoeft het alleen maar even aan te klikken. Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken als back-up, voor archivering, of als uitwijk-omgeving. Opslag in Azure-cloud kost maar één tiende vergeleken met eigen opslag. Het is dus een mooie kostenbesparing om deze faciliteiten in de cloud onder te brengen."

De migratie kan ook een reden zijn om helemaal over te stappen naar een cloud-oplossing. "Met Azure SQL Database hoef je niet meer te investeren in licenties voor software en hardware, maar betaal je alleen nog voor het daadwerkelijke gebruik, oftewel pay-per-use. Daarnaast verzorgt Microsoft het beheer, zoals patches en security updates. Er worden automatisch replica's van databases opgeslagen. Als er iets met bijvoorbeeld een schijf gebeurt, wordt er automatisch een failover gedaan. Ook kan een point-in-time recovery gedaan worden tot wel 35 dagen terug. Dat zijn allemaal extra diensten die je niet meer zelf hoeft te regelen."