Dat laat topman Charles Phillips van Oracle weten tegenover de IDG nieuwsdienst. Oracle Database 11g is nu bijna anderhalf jaar oud, en R2 staat op de planning voor komende zomer. Belangrijkste verbetering is dat het systeem voor Real Application Clusters (RAC) dusdanig vereenvoudigd zijn dat je niet langer meer een absolute Oracle-hack hoeft te zijn om het te kunnen toepassen.

RAC maakt het mogelijk om zware databaseprocessen uit te smeren over meerdere systemen. Dat scheelt enorm in de effici├źntie van de applicatie-omgeving, maar totnogtoe was dat geen eenvoudige klus. Daardoor zijn de mogelijkheden voor de meeste gebruikers erg beperkt ten opzichte van bijvoorbeeld IBM's DB2.

Daarmee samenhangend zijn de verbeteringen die Oracle gaat doorvoeren aan het beheer van storagebronnen. Automatic Storage Manager gaat bijvoorbeeld een snapshot-functie krijgen, zo meldde Burleson Consulting afgelopen zomer nog, en worden verbeteringen doorgevoerd aan I/O-verdeling. Die verklaring is later ingetrokken, dat was volgens de Oracle-leverancier niet onder druk van Larry Ellisons bedrijf, maar omdat de gegevens 'niet accuraat' waren. Database 11g R2 staat voor de zomer op de rol.

Fusion Middleware 11g moet nog dit kwartaal op de planken verschijnen. Het is de volgende versie van de serie ontwerp-, ontwikkel- en beheertools voor SOA-omgevingen. De set meer dan anderhalf jaar in ontwikkeling, en moet het hebben van meer web 2.0-functies voor bedrijfsapplicaties. Het beheergedeelte is in Fusion Middleware al naar BEA geschoven, met WebLogic, en dat zal ook gelden voor 11g. Bron: Techworld