Updates van Chrome OS zijn al vrij goed - vooral als je ze vergelijkt met Google's andere besturingssysteem Android. Dat komt omdat bij Chrome OS Google geen rekening hoeft te houden met fabrikanten en providers en zelf updates naar wens kan uitrollen. Dat is een nadeel voor sommige fabrikanten, ze kunnen geen eigen software toevoegen om zich proberen te onderscheiden van andere Chromebooks, maar het is een voordeel voor gebruikers die direct updates ontvangen en die tegelijkertijd krijgen - ongeacht de fabrikant.

Bij Android is het tegenovergestelde waar: fabrikanten zijn vrij om het besturingssysteem naar hun smaak aan te passen en zijn daarom verantwoordelijk voor de software en het afleveren van updates voor hun aangepaste apparaten. Als ik het effect daarvan moest samenvatten in drie woorden, zou dat neerkomen op "niet zo mooi" of misschien "veel succes ermee".

Drie onduidelijkheden 

Dat neemt niet weg dat Chrome OS-upgrades ook enkele uitdagingen hebben die niets te maken hebben met snelheid en betrouwbaarheid, zoals met Android. De issues met Chrome OS zijn drieledig:

1. Elke Chromebook heeft een ingebouwde verloopdatum - het pensioen waarna updates niet meer worden aangeboden - maar die informatie is absurd obscuur. Je vindt dit in een ondersteuningsdocument van Google, die een doorsnee gebruiker nooit gaat vinden, laat staan dat hij of zij er rekening mee houdt vóór de aanschaf van een nieuw apparaat.

2. De verloopdatum is enorm inconsequent. Hij is gebaseerd op het jaar waarin de processor voor het eerst op het platform werd geïntroduceerd, wat erg onduidelijk is voor de meeste laptopkopers. Het betekent ook dat een high-end Chromebook van 800 euro die vandaag uitkomt wellicht vijf jaar ondersteuning heeft, terwijl een budgetmodel van morgen misschien zes en een half jaar krijgt. Dat is lastig uit te leggen aan consumenten.

3. De standaardmaximumtermijn dat een Chrome OS-apparaat software-updates ontvangt is zes en een half jaar, wat niet zo veel is als je bedenkt dat sommige high-end apparaten inmiddels 1000 euro of meer kosten. Windows-machines in dezelfde prijsklasse kunnen doorgaans op een veel langere ondersteuningstermijn rekenen.

Google verzekert me dat het bedrijf deze issues gaat aanpakken de komende maanden en in dit artikel kijken we naar wat er verandert. Het belangrijkste is dat de verloopdatum van een hoop bestaande modellen wordt verlengd. Het net genoemde Google-document is reeds aangepast om deze wijzigingen mee te nemen, hoewel je niet direct kunt zien welke apparaten langer worden ondersteund dan voorheen aangekondigd.

Langere ondersteuning

We legden het nieuwe document naast een gearchiveerde versie van het Internet Archive van enkele weken geleden. We zagen dat behoorlijk wat apparaten een verlenging hebben gekregen. Het gaat niet om dezelfde termijnen, maar verschillende types hebben extra maanden of zelfs jaren erbij gekregen. Het lijkt ons een beetje willekeurig, maar hier volgen enkele voorbeelden:

● Acers Chromebook 715 die afgelopen oktober uitkwam - en van 499 tot 800 euro kost afhankelijk van de opties - is verlengd van juni 2024 naar juni 2025. Dat is minder dan zes en een half jaar, maar toch een verbetering.
Acers Chromebook 11 C740 krijgt ook een jaar extra en gaat van juni 2020 naar juni 2021.
Twee andere Chromebook 11-modellen, de CB3-131 en C735, kregen er ongeveer acht maanden bij tot respectievelijk januari 2021 en september van hetzelfde jaar.
Acers Chromebook Spin 11 krijgt zeven maanden uitstel van executie en ging van november 2023 naar juni 2024.
Chromebook R13 van Acer heeft bijna drie jaar extra gekregen en gaat van september 2021 naar juni 2024.
Asus' Chromebook Flip, de C434, krijgt er twee jaar bij en gaat van juni 2024 helemaal naar juni 2026.
De oudste Flips van Asus in de lijst, de C100PA en C101PA, blijven ongewijzigd en zitten respectievelijk op juli 2020 en augustus 2023.
De Chromebook Flip C302 ontvangt zeven maanden uitstel en gaat van november 2022 naar juni 2023.
De laatste update van Dells Chromebook 11 3120 krijgt er iets meer dan een jaar bij en gaat van juni 2020 naar september 2021.
Dells Chromebook 11 3180 krijgt er vreemd genoeg één enkele maand bij en gaat van mei naar juni 2022.
Google's eigen Chromebook Pixel van de tweede generatie (het model uit 2015) krijgt er een jaar bij en gaat van juni 2020 naar juni 2021.
Google's Pixel Slate ontvangt twee jaar extra ondersteuning en gaat van juni 2024 naar juni 2026.
Google's Pixelbook krijgt geen verlenging en staat op het moment van schrijven in elk geval nog steeds op juni 2024, dezelfde datum als voorheen.
Samsungs Chromebook 3 heeft een heel jaar extra ondersteuning gekregen en gaat van juni 2021 nu naar juni 2022.
De Chromebook Pro van Samsung ontvangt zeven maanden langer ondersteuning en gaat van november 2022 naar juni 2023.

Dus het is wat inconsistent allemaal, maar het is in ieder geval duidelijk dat er veel verlengingen zijn. Als jij (of je organisatie) een model hebt (heeft) die hierboven niet is vermeld, is het het beste om op deze Google-pagina te kijken naar wat de huidige verloopdatum is. Als je verder nog nieuwsgierig bent naar de evolutie van de ondersteuningstermijn, kun je kijken naar deze gearchiveerde pagina om te vergelijken.

Verloopdatum in instellingen

Ten tweede staan er veranderingen op stapel voor de ondersteuningstermijn voor toekomstige ondersteuning, zo hoor ik van Google. Het idee is om de termijn voor het ondersteunen van nieuwe processoren binnen het platform ruwweg te verlengen met 15 tot 30 procent ten opzichte van de huidige standaard. Dat komt neer op ongeveer één a twee jaar vanaf het moment dat een processor voor het eerst in een Chromebook wordt gebruikt. Het plan is verder om elk nieuw apparaat op individuele basis te beoordelen in plaats van blind een statistisch gegeven te volgen.

Ten derde is Google van plan om de verloopdatum van een apparaat duidelijker te maken door hem toe te voegen in de instellingen van Chrome OS. Dat betekent dat je direct in het Chromebook kunt kijken wanneer de laatste update van het besturingssysteem verschijnt.

Vermelding op de doos

Dit is allemaal vooruitgang, maar het lost het probleem niet helemaal op. De informatievoorziening is namelijk nog steeds te onduidelijk en de ondersteuningstermijn is van groot belang om te bepalen of het apparaat de aankoop waard is. Een apparaat van 800 euro die 8 jaar wordt onderhouden is een heel andere aankoopoverweging dan een Chromebook van 800 euro die na vier jaar zijn laatste update krijgt. Dat is een verschil van 100 euro per jaar.

Het zou niet aan de consument moeten zijn om te beseffen dat dit een factor is, om vervolgens de informatie op te zoeken (of dat nu een verscholen document is of een instelling die je meestal pas ziet nadat je het apparaat hebt gekocht). Dit zou duidelijk op de doos moeten staan of in de winkel aangegeven: "Dit product ontvangt updates tot en met juni 2024: Kijk op [Google-site] voor meer informatie."

Stap in de goede richting

De methode om iedere Chromebook afzonderlijk te beoordelen op ondersteuning is uiteraard een heel goede stap, maar ik ben er niet van overtuigd dat het zo'n grote vooruitgang of consequent genoeg is als wat nodig is. Een splinternieuwe Chromebook van Asus van 800 euro krijgt nog steeds minder dan zes jaar ondersteuning en dat illustreert waarom ik sceptisch ben. Bovendien is dit nou precies het soort apparaat dat iemand zou kopen zonder zich bewust te zijn van de levensduur.

Maar al met al is dit wel een stap in de juiste richting. Ieder stapje naar voren is vooruitgang en je zou dit kunnen beoordelen als een overwinning - en dat is het ook. Maar het is misschien beter te vroeg om hierover te juichen totdat we in de komende maanden zien hoe het eindresultaat zich in de praktijk ontvouwt.