De zogenoemde community technology preview (ctp) is overigens alleen beschikbaar voor abonnees van MSDN, Technet en Microsoft Connect.

Dit is de eerste ctp sinds de derde bèta van Windows Server 2008, voorheen bekend onder de codenaam Longhorn, die in april werd vrijgegeven. Volgens Microsoft is die testversie sindsdien 200.000 keer gedownload.

Nieuw in de ctp is dat Internet Information Server 7.0 nu een installatieoptie is in de zogenoemde Server Core-functionaliteit. Server Core bestaat uit de kernel van Windows en een aantal 'rollen'.

Deze rollen zorgen ervoor dat alleen de benodigde componenten voor een van de acht specifieke serverrollen worden geïnstalleerd, waaronder Active Directory, dns, dhcp en bestand- en printerserver.

IIS 7.0 laat zich volgens Microsoft eenvoudiger configureren door het gebruik van een xml-schema. Ook kunnen fouten in IIS en applicaties sneller worden opgespoord door een nieuwe functie genaamd Failed Request Tracking.

Meer informatie over IIS 7.0 is te vinden in het eerder gepubliceerde artikel 'Een kleine vooruitblik op IIS in Longhorn Server'.

Microsoft.com Microsoft is overigens zo overtuigd van de stabiliteit van Windows Server 2008 en IIS 7.0 dat de softwaremaker sinds deze week Microsoft.com host op zijn nieuwe serversoftware, zo heeft Netcraft bekendgemaakt. Bron: Techworld