Een van de oprichters is Scott MacGregor. Hij ontwikkelde mee aan Thunderbird voordat Mitchell Baker de stekker uit dat project trok. Later ging Thunderbird trouwens alleen verder, maar toen had MacGregor Mozilla al verlaten. De andere oprichter van Postbox is Sherman Dickman, die ooit ook bij Mozilla werkzaam was.

Op dit moment is Postbox te downloaden voor Windows XP en Vista, en voor Mac OS X 10.4 en 10.5. Aan een versie voor Linux wordt gewerkt. Volgens MacGregor is Postbox een e-mailclient met extra functies. Hij doelt daarmee onder andere op de geïntegreerde indexerings- en zoekmogelijkheid, maar ook op iets dat ‘Compose Sidebar’ heet.

We hebben de client direct gedownload. De installatie ging vlotjes, maar daarna ging het mis. De tool wilde geen contact maken met Gmail, terwijl we daar via de webmail wel bij konden. Zodoende konden we Postbox niet fatsoenlijk testen. Dat heb je met beta’s.

De ‘Compose Sidebar’ komt tevoorschijn als je een mailtje gaat schrijven. Met behulp van de sidebar kun je snel zoeken naar bijvoorbeeld attachments, links in Google en plaatsen in Googlemaps. Het idee is dat je bijvoorbeeld niet je browser hoeft te starten als je iemand met Googlemaps ergens heen wilt leiden. Dat is een handig idee. Helaas konden we het niet goed testen, omdat we geen e-mail konden ophalen en dus niet konden zoeken in onze attachments.

De nieuwe client is gebouwd op Gecko, de engine van Mozilla, en gebaseerd op Thunderbird. Maar MacGregor weet nog niet of Postbox open source zal worden, zoals de software waar het op is gebaseerd. Volgens hem is het nog te vroeg om daar uitspraken over te doen. Postbox is met privémiddelen opgezet en men is nog bezig om uit te zoeken welk businessmodel het beste is. Daar zullen ze bij Postbox toch snel over moeten beslissen, omdat de 1.0 versie van de e-mailclient gepland staat voor deze lente. Bron: Techworld