In de Ask Me Anything-sessie gaf Friedman gebruikers de mogelijkheid vragen te stellen over de overname van GitHub en de toekomst van het platform. Friedman hoopte met z'n antwoorden een groot deel van de skepsis en zorgen weg te nemen.

Op de vraag wat Friedman ervan vindt dat een deel van de ontwikkelaars z'n code verhuist naar andere platformen is de toekomstige CEO in elk geval positief: "Ontwikkelaars zijn onafhankelijke denkers en zullen altijd een gezonde mate van scepsis hebben, maar ik moet toegeven dat ik het jammer vond om te zien dat sommigen zich genoodzaakt voelden om hun code te verplaatsen."

"Ik neem de verantwoordelijkheid om hun vertrouwen te verdienen serieus. Aan de andere kant denk ik dat het geweldig is dat git ontwikkelaars de mogelijkheid geeft repo's op deze manier te verhuizen. "

"Ik hoop dat de ontwikkelaars die de afgelopen dagen andere Git hosts hebben geprobeerd zullen overwegen om terug te keren zodra we hebben laten zien dat we ons inzetten voor openheid en GitHub nog beter hebben gemaakt. Als ze ervoor kiezen om niet terug te gaan, is dat hun keuze en wij zijn een groot voorstander van keuzevrijheid, zelfs als ontwikkelaars niet voor ons kiezen."

"Dat gezegd hebbende, het GitHub-team heeft laten weten dat het aantal gebruikers dat z'n code heeft verplaatst en accounts hebben opgezegd zeer klein is. Bovendien wordt dit ruimschoots gecompenseerd door het groot aantal nieuwe aanmeldingen." schrijft Friedman.

Heb jij GitHub verlaten na de Microsoft-overname?
Ja, meteen
Nee, maar dat ben ik wel van plan
Nee, ik blijf bij GitHub
Created with PollMaker

Friedman herhaalde in de AMA ook meermaals dat hij niet verwacht dat ontwikkelaars hem (of Microsoft) blindelings zullen vertrouwen, maar dat hij hard z'n best zal doen om dat vertrouwen te verdienen, iets dat hij eerder al schreef in z'n eigen blogpost.

Weinig veranderingen

Friedman heeft verder laten weten geen grote wijzigingen aan te brengen aan GitHub en de dienst reclamevrij te houden. Deze zorg werd meerdere malen geuit en de vergelijking werd getrokken met de grote overname van Sourceforge.

"Sourceforge werd een groot moeras vol met advertenties, pop-ups en vertraagde downloads om gebruikers nog meer advertenties te kunnen serveren. De strakke interface van GitHub, samen met de op ontwikkelaars gerichte aanpak, is ontstaan als reactie op Sourceforge." Het zou daarom niet slim zijn dezelfde weg te bewandelen als Sourceforge.

Ook de zorgen rondom de Atom text editor werden weggenomen. Veel ontwikkelaars maakten zich zorgen om het verdwijnen van deze tool omdat het een directe concurrent is van Microsoft's eigen Visual Studio Code-applicatie. "Wij willen dat ontwikkelaars alle editors kunnen gebruiken die zij maar willen, daarom zullen we beide applicaties blijven ontwikkelen en ondersteunen."

Op de volgende pagina: oud zeer

Ondanks alle geruststellende worden van Microsoft en The Linux Foundation blijft een groot gedeelte van de gebruikers sceptisch en argwanend.

Veel ontwikkelaars vinden het moeilijk te denken dat er achter deze overname geen groter kwaadaardig plan zit, iets waar Microsoft vroeger een handje van had. Het frustreren van (open) standaarden, het machts- en monopoliemisbruik, de verspreiding van FUD (de "get the facts"-campagne werd weer van stal gehaald), de embrace, extend, extinguish-praktijken en uiteraard, de beroemde "Linux is een kankergezwel"-uitspraak.

Friedman ontrachtte al deze uitspraken en drukte de community op het hart dat deze uitspraken in een ver verleden horen en niet meer van toepassing zijn op het nieuwe Microsoft. Vooral de kankergezwel-uitspraak is er een waarop de nieuwe CEO nog het een en ander te vertellen had:

"De beruchte 'kanker'-uitspraak is gemaakt ver voordat ik iets te maken had met Microsoft en is er eentje die niet overeen komt met Satya's visie, mijn visie of die van de 60.000 Microsoft-engineers die elke dag open source software gebruiken."

Overigens heeft Microsoft zelf ook al veel langer geleden afstand genomen van deze uitspraak. Op vragen waarom Microsoft in het verleden zo anti-open source was antwoordde Friedman simpelweg met: "angst".

Friedman zegt zich terdege te realiseren dat Microsoft voorzichtig moet zijn en dat het GitHub tot iets moet maken waar open source-ontwikkelaars blij mee zijn, al is het alleen maar omdat het anders veel ontwikkelaars zal wegjagen en de relatie met ontwikkelaars in het algemeen zal schaden.

Geen Microsoft-account

Ten slotte benadrukte Friedman dat GitHub een open en onafhankelijk platform zal blijven en dat er geen Microsoft-account nodig zal zijn om de dienst te gebruiken.

De overname zal aan het eind van dit jaar worden afgerond. De volledige AMA is hier terug te lezen.