Vorige maand kregen we een brief toegespeeld van de mailinglijst van OpenStreetMap, waarin werd gewaarschuwd voor een licentiewijziging waar het bedrijf van de oprichters voordeel van zou kunnen hebben. Henk Hoff, bestuurslid van de OSM Foundation, kan zich niet vinden in dit beeld. Hij legt Techworld uit hoe het volgens hem is gegaan.

Oude discussie

De discussie over de Creative Commons stamt al van voordat Cloud Made bestond, zegt Hoff. “Die discussie is begonnen op State of the Map, de conferentie in Manchester in 2007.”

Eerst was OSM een hobbyprojectje, maar intussen is het behoorlijk gegroeid. Nu zijn er partijen die meer willen gaan doen met de data. Bij de BBC wilden ze bijvoorbeeld kaartmateriaal van OSM gebruiken, vertelt Hoff. “Maar ze wisten niet precies wat ze met de CC Share Alike moesten. Ze vroegen zich af wat een derived work precies was. Sommigen mensen van OSM en zelfs juristen leggen het zo uit dat zelfs een heel boek onder de CC moet vallen als er een kaart in wordt gebruikt.” Dat gaat veel te ver volgens Hoff.

Beschikbare data

“Het is gewoon data. Als je het over foto’s hebt, dan heb je nog een compositie. Tekeningen zijn artistiek. Maar geodata is gewoon data. Iets is er of het is er niet.” Daarvoor bestaat volgens Hoff nog geen licentie. “We hebben eens rondgekeken voor een open data licentie. Die is er nog niet. Er is bijvoorbeeld wel de CC Science, alleen is die niet share alike. En dat wilden we wel. Maar heb je routenavigatiesoftware geschreven in combinatie met OSM-kaarten, dan hoef je die software niet vrij te geven. Als de data maar beschikbaar is.”

Het was echter niet duidelijk wat nu onder de CC share alike viel. “Dat begon heel grijs te worden toen we het nader gingen onderzoeken. We zijn uiteindelijk terecht gekomen bij de Open Data Licence van Jordan Hatcher. Daarmee zijn we verder gegaan. Die zag er uit naar wat we ongeveer wilden, al is de licentie nog in beta.”

Commentaar

De leden van OSM kunnen nu nog commentaar leveren op de beta. Een aantal commentaren die er nu staan zijn dan ook van OSM-leden. Op die manier heeft OSM dus nog steeds invloed op hoe de licentie er uiteindelijk uit komt te zien. 28 maart heeft de Open Knowledge Foundation, waaronder opendatacommons valt, zijn jaarvergadering. Daarin moet dan gestemd gaan worden of de nieuwe licentie uit de betafase wordt gehaald naar versie 1.0.

Hoff: “Als dat het geval is, dan willen wij aan onze leden voorleggen of dit een goede licentie is om mee verder te gaan. Zeggen de leden ja, dan gaan we iedereen benaderen of de data die ieder heeft ingebracht onder de nieuwe licentie mag vallen. Daarna krijgen we een database freeze, waarna we over zouden gaan naar de nieuwe licentie.”

In de mail van vorige maand werd gesuggereerd dat er data verloren zou gaan. Maar ook dat bestrijdt Hoff. “Daarbij gaat geen data verloren. We maken sowieso iedere week een dump in XML formaat van de database. We krijgen gewoon een laatste dump onder de CC en die blijft voor iedereen beschikbaar. Daarna gaan we door onder de nieuwe licentie. Maar dan moet de data die niet onder die licentie mag vallen er inderdaad worden uitgehaald.”

Complottheorieën

Volgens Henk Hoff zijn er misverstanden gerezen omdat het zo lang duurde voordat er iets bekend werd gemaakt over de nieuwe licentie. “Het traject heeft een hele tijd geduurd omdat we er meerdere juristen naar wilden laten kijken. Zo’n licentie moet internationaal natuurlijk wel goed werken. In Europa gelden namelijk andere regels dan in Amerika. Daar zijn we langer mee bezig geweest dan gepland, omdat het vaak pro bono moest gebeuren. Waarschijnlijk hebben we steken laten vallen bij de communicatie naar de leden toe, waardoor er complottheorieën konden ontstaan. Veel mensen van OSM hebben het begin van de discussie ook niet meegemaakt. Wij hadden beter moeten aangeven waarom we willen wat we willen.”

Implementatieplan

Binnenkort is er een bijeenkomst in Amsterdam om over de nieuwe licentie te praten. Na 20 maart moeten de leden misschien beslissen over wat er met hun data mag gebeuren. Het is alleen nog niet duidelijk of iedereen kan worden bereikt. Daarom is de Foundation ook bezig met het opstellen van een implementatieplan. Ook daarop kunnen de leden commentaar leveren.

Overigens heeft ook Arnoud Engelfriet nog wat commentaar. Hopelijk submit hij het op tijd.

Bron: Techworld