OpenSolaris heeft voor beheerders een aantal nieuwe technologieën. Het meest in het oog springend is Project Crossbow, dat netwerkvirtualisatie en resource management naar het besturingssysteem brengt. Door virtuele netwerkinterfaces, virtuele switches en virtuele LAN's te combineren met de standaard routing- en firewallmogelijkheden van OpenSolaris kunnen beheerders een volledige virtuele netwerkomgeving op hun systeem aanmaken en beheren. Aan elke virtuele netwerkinterface kunnen bandbreedtebeperkingen en prioriteiten van het netwerkverkeer opgelegd worden. Naast Crossbow is ook COMSTAR toegevoegd, een softwareframework dat van een OpenSolaris-computer een SCSI-target maakt.

Time Slider

Voor eindgebruikers is de meest in het oog springende vernieuwing het snapshotbeheer van de Time Slider, de grafische interface bovenop het bestandssysteem ZFS. Gebruikers kunnen nu handmatig een snapshot van een directory maken en achteraf daarnaar teruggrijpen. Ze kunnen nu ook van één specifiek bestand versies uit verschillende snapshots vergelijken. OpenSolaris toont de versies dan in een overzichtelijke lijst en als het om beeldbestanden gaat zijn de verschillen te zien als verschillende afbeeldingen. Andere opvallende vernieuwingen voor eindgebruikers zijn de tool Codeina om multimediaplugins te installeren, het mediacenter Elisa en een time tracker.

DTrace en nieuwe drivers

Ontwikkelaars krijgen vooral updates voor de OpenSolaris webstack, inclusief MySQL 5.1 en PHP 5.2.9. De traceertool DTrace is uitgebreid met het CPU Performance Counter (CPC) subsysteem, dat toegang geeft tot informatie zoals L2 cache misses, TLB misses en andere hardwaregerelateerde performancegegevens. OpenSolaris heeft nu ook JavaFX, het platform voor rich internet applications waarmee Sun de concurrentie met Flex en Silverlight wil aangaan.

Ook de hardwaresupport is verbeterd. OpenSolaris werkt nu voor het eerst op de SPARC-processoren van Sun en heeft het programma LDoms Manager om virtualisatie op het platform te beheren. OpenSolaris 2009.06 ondersteunt bovendien Intels nieuwe Xeon 5500-processor (Nehalem). Verder zijn uiteraard heel wat nieuwe drivers toegevoegd, onder andere voor grafische kaarten van Nvidia, ATI, Intel en Sun.

Open Source toolkit

Sun heeft gisteren ook zijn Sun Security Toolkit vrijgegeven onder de open source CCDL-licentie. Hiermee kunnen beheerders hun Solaris- of OpenSolaris-systeem beveiligen op basis van best practices. De huidige 'legacy version' werkt onder Solaris en een Community Edition die nu in ontwikkeling is zal naast Solaris 10 Update 7 ook OpenSolaris 2009.06 en andere Unix-besturingssystemen ondersteunen.

Bron: Techworld