Sommige sitebeheerders zetten scripts in waarmee op de achtergrond pogingen worden gedaan om blokken van cryptovaluta te berekenen. De computer wordt dan ingelijfd in een pool van minende systemen, waardoor de hardwareresources opeens wel heel zwaar worden gebruikt.

Opera belooft blokkade

Zulke scripts worden meestal gebouwd met JavaScript (en zijn dus te voorkomen met een plugin als NoScript of ScriptSafe) maar ook WebAssembly wordt gebruikt, omdat de nieuwe JS-opvolger beter gebruik kan maken van de hardware.

Enkele sites gebruiken dit als alternatief voor het advertentiemodel en sommige doen het heel stiekem met scriptjes die zelfs blijven draaien als je de browser sluit. Opera belooft gebruikers dat ze vanaf versie 50 verschoond zullen blijven van zulke minende trucjes die de pc van de gebruiker onnodig belasten.

Lees ook: 5 websites die bezoekers cryptovaluta laten minen Voor de feature 'NoCoin' gebruikt Opera, de laatste jaren gebaseerd op Chromium, zijn ingebouwde adblocker. Die blokkeert behalve advertentiescripts nu ook scripts die worden geassocieerd met cryptomining.