De ontwikkeling van Fedora stond het afgelopen jaar in het teken van een reorganisatie. De belangrijkste verandering was de manier waarop de ontwikkelaars van Red Hat en de open source gemeenschap met elkaar samenwerken. Voorheen waren de developers van Red Hat verantwoordelijk voor alle onderdelen in de Core. Externe ontwikkelaars konden hun bijdragen kwijt in het Extra-onderdeel. Met de vorige release van Fedora, versie 7, is dit onderscheid komen te vervallen. De hele distributie is toen onder het beheer van de Fedora-gemeenschap gebracht. Daarmee werd ook de naam van Fedora Core veranderd in gewoon Fedora.

Spin

De resultaten van de veranderingen die met Fedora 7 in gang zijn gezet, zien we nu veel duidelijker terug in versie 8. Zo zijn er verschillende varianten van deze Linux-distributie voor verschillende toepassingen, de zogenaamde spins.

Was het aantal spins bij de vorige versie nog beperkt - verschillende versies voor de X86-32- en X86-64-architecturen en een handvol live cd's - dat aantal is inmiddels verdubbeld. Zo is er de Developer spin die ontwikkelaars moet helpen aan Fedora mee te werken. Het gaat hierbij dus niet om een Linux-distributie specifiek gericht op softwareontwikkelaars maar om een distributie voor de Fedora-ontwikkelaars zelf.

De Games-spin is wel gericht op de eindgebruiker. Deze live-dvd kun je bijvoorbeeld naar de winkel meenemen om te kijken of een videokaart of andere hardware wel goed werkt onder Linux. Fedora Art Studio is de spin voor de creatievelingen onder ons. Serieuzer is het Fedora Electronic Laboratory (FEL). Deze spin bevat tools voor het ontwerp van chips en elektronica. Daarmee richt Fedora zich specifiek op technische universiteiten.

Diversificatie

Afgezien van het bedienen van deze specifieke niches, is de belangrijkste ontwikkeling dat de algemene Fedora-distributie nu gemakkelijk aangepast kan worden. Zo kunnen specifieke Linux-installaties worden gemaakt voor bepaalde doelgroepen en bepaalde taken. Tegelijkertijd is het goed om zich te realiseren dat die variatie grenzen kent. Op dit moment bestaat een spin in hoofdzaak uit een specifieke selectie van softwarepakketten, in combinatie met aangepaste logo's en dergelijke.

Omdat de gratis Fedora-distributie fungeert als de proeftuin voor de commerciële Linux-distributies van Red Hat, is het interessant te zien om te zien hoe Red Hat Enterprise Linux (RHEL) zich in de toekomst zal ontwikkelen. Nu al zijn er verschillende versies van het besturingssysteem voor bijvoorbeeld servers, werkstations, desktops, appliances, High-Performance Computing (HPC) en mainframes. Mogelijk kunnen we ook van Red Hat zelf verdere diversificatie voor specifieke niches en taken verwachten.

De andere verbeteringen van Fedora 8 zijn wel mooi maar niet spectaculair. Het gaat om nieuwe versies van de applicaties en de kernel, verbeteringen in de veiligheid en de virtualisatie, een gemakkelijker installatie, een mooiere look-and-feel, een betere gebruikersinterface, en uitgebreider ondersteuning voor laptops. De belangrijkste software updates zijn Gnome 2.20, KDE 3.5.8, Xfce 4.4.1, OpenOffice 2.3, Eclipse 2.3 en kernel versie 2.6.23. Nieuw zijn PulseAudio, IcedTea en CodecBuddy. Deze laatste moet het voor gebruikers gemakkelijker maken de codecs voor commerciële mediaformaten - denk aan mp3 en wmv - te installeren. Om juridische redenen mogen deze namenlijk niet worden meegeleverd met de originele distributie.

Fedora 9

Versie 9 van Fedora staat nu gepland voor eind april. De belangrijkste nieuwigheid van die release zal het ext4-bestandssysteem zijn. Dit is een backward (en forward) compatibele uitbreiding van het huidige ext3-filesysteem. Ext4 ondersteunt partities tot 1 Exabyte. Dat is één miljoen Terabyte (ext3 ondersteunt tot acht Tbyte), ofwel een één met achttien nullen.

Naast deze grotere schaalbaarheid is ext4 ook robuuster. De belangrijkste vernieuwing zijn echter de extends. Deze optie maakt het mogelijk extra ruimte op de disk te reserveren voor een file waar later nog gegevens aan toe worden toegevoegd (een zogenaamde append). Nu worden daarvoor elke keer nog willekeurige vrije blokken gepakt. Daarmee ligt een bestand uiteindelijk gefragmenteerd over de hele schijf verspreid en wordt het steeds inefficienter om deze te benaderen. De extends moeten deze degeneratie van het bestandssysteem voorkomen.

Fedora kan gratis gedownload worden. De torrents zijn daarvoor het gemakkelijkst. Wie behoefte heeft aan een robuuste versie met ondersteuning, kan daarvoor bij Red Hat terecht. Wil men wel de RHEL-distributie gebruiken maar heeft men geen support nodig, dan is de CentOS-distributie een aanrader. Dit is de volledige RHEL-software, maar dan zonder de Red Hat logo's en het bijbehorende prijskaartje.

Bron: Techworld