Het bedrijf uit Cupertino schrijft in een persbericht dat in de nieuwe versie van Safari een stuk sneller is dankzij Nitro, de nieuwe Javascript-engine. Apple claimt dat de browser JavaScript daardoor tot 30 keer zo snel uitvoert als IE7 en meer dan driemaal zo snel als Firefox 3. Ook zou Safari 4 html-pagina's driemaal zo snel laden als IE 7 en bijna driemaal zo snel als Firefox 3.

De nieuwe browser heeft een hoop nieuwe features gekregen, waarvan een tweetal sterk doen denken aan Google's browser Chrome. Zo toont de browser na het opstarten ‘Top Sites’, een overzicht van de meest bezochte webpagina’s. Iets wat Chrome ook doet. Ook bekend van Chrome zijn de ‘Tabs on Top’, wat betekent dat de verschillende browsertabs boven de menuopties geplaatst zijn.

Bladeren als in iTunes

Een andere nieuwe feature is ‘Full History Search’, waardoor gebruikers in de adresbalk kunnen zoeken door de titels, webadressen, en zelfs door de complete tekst van recent bekeken pagina’s. Als je iets vergeten bent, dan kan is het hierdoor makkelijker terug te vinden. Verder kan je in de ‘Cover Flow’ bladeren door de webgeschiedenis of bladwijzers, op dezelfde manier als bij het bladeren door albumillustraties in iTunes.

De vormgeving van de Windows-versie van Safari sluit beter aan op de Windows XP- en Vista-interface. De browser maakt standaard gebruik Windows-systeemlettertypes en heeft een normale titelbalk, menubalk en knoppen.