Een nieuwe technologie verspreidt net als Philips' Ambilight kleuren buiten het scherm, maar berekent ook waar bewegende objecten heengaan en projecteert deze informatie in lage resolutie rendering boven, links en rechts van het scherm. De bedenkers van MIT hebben hiervoor een programma ontwikkeld dat bekijkt welke vormen en kleuren door het beeld bewegen.

Kunstmatig lichtveld

Volgens de onderzoekers krijgen kijkers het gevoel dat het beeld om ze heen gewikkeld wordt. Door gebruik te maken van beeld in de ooghoeken, krijgt bijvoorbeeld een bioscoopbezoeker het gevoel het beeld ingezogen te worden. Omdat de ogen op het beeld gericht zijn en de projecties zich in de ooghoeken afspelen, hoeft de rendering buiten het scherm niet gedetailleerd te zijn.

Het idee van een dergelijk kunstmatig lichtveld om de kijkervaring te vergroten is niet nieuw, maar de techniek gaat verder dan bestaande technologieën door rekening te houden met pixelbeweging en patronen die het programma leert herkennen. Bovendien is dit volgens de bedenkers de eerste technologie die dergelijke lichtvelden driedimensionaal verwerkt met een efficiënt computeralgoritme.

De software is samengesteld uit open source toolkits die het beeld analyseren. De programmatuur maakt gebruik van standaardhardware die nu verkrijgbaar is om de beelden te verwerken. MIT gebruikte bestaande gpu's om de rekenkracht voor de beeldbewerking uit te voeren.