De nieuwe tikloze Linux-versie verbruikt minder energie. Daardoor wordt het besturingssysteem aantrekkelijker voor gebruik op laptops en op servers. Laptops kunnen door de zuiniger versie langer doordraaien, terwijl een server-eigenaar minder geld kwijt is aan stroomverbruik.

Ook op andere fronten wordt geprobeerd het energieverbruik van Linux omlaag te krijgen, meldt Cnet. Zo heeft Intel in mei de software Powertop gelanceerd. Hiermee is het mogelijk om uit te vinden welke software ervoor zorgt dat de processor in de hoogste staat van paraatheid blijft.

"Veel mensen en distributies zijn geïnteresseerd in deze informatie, dus het lijkt er op dat de applicaties worden verbeterd", verklaart Linus Torvalds tegenover Cnet. In combinatie met de tikloze kernel zorgt Powertop ervoor dat het processorgebruik en daarmee het stroomverbruik omlaag kunnen.

De resultaten blijven niet uit. "In ons laboratorium zien we vandaag de dag dat een laptop die 'idle' is, 15 tot 25 procent minder stroom verbruikt dan drie maanden geleden", aldus Arjan van de Ven, een kernel-programmeur die nu voor Intel werkt.

Een bijkomend voordeel van de tikloze Linux-versies is dat virtualisatie beter werkt. "Als je een server hebt met vijftig gevirtualiseerde gasten die elk een timer hebben die duizend keer per seconde tikt, dan betekent dat 50.000 tikken per seconde zonder dat je maar iets doet", legt Van de Ven uit

"Met een tikloze versie ga je van duizend naar misschien tien en worden vijftig gasten plots een stuk beheersbaarder." Bron: Techworld