Tijdens de Atlanta Linux Fest- conferentie was Ubuntu-topman Mark Shuttleworth een van de gasten, en het is daar dat hij Lucid Lynx uit de doeken doet voor Ubuntu 10.04. Deze versie is ook de volgende Long Term Support-editie, en voor het bedrijfsleven eigenlijk de opvolger van Hardy Heron. Het is de derde LTS-release.

Shuttleworth licht de release toe in een video op youtube. Hij prijst het feit dat het voor de derde keer lukt om elke twee jaar een LTS-release te brengen. Dat is volgens de Canonical-oprichter een van de grote voordelen die open source biedt ten opzichte van bedrijfseigen software. "Je hebt met proprietary software geen zicht op de planningshorizon", zegt Shuttleworth.

Zoals altijd licht Shuttleworth de naam toe van de nieuwe versie. Lucid Lynx vat volgens Shuttleworth het doel samen waarmee de ontwikkelaars te werk gaan. Lucide betekent duidelijkheid en helderheid die noodzakelijk is voor een LTS-versie. De Lynx is volgens Shuttleworth een bedachtzame, koele jager die wacht op zijn kansen. Waar de Linuxdistributie op jaagt, laat Shuttleworth in het filmpje wijselijk in het midden.

Verder laat Shuttleworth ontvallen dat Lucid Lynx zich op GNOME 2.x zal blijven richten, en op een later tijdstip GNOME 3 zal integreren. Verder moet 10.04 geschikt worden om grootschalige cloudprojecten op te bouwen, waarmee de lijn van Karmic Koala wordt doorgezet.

Bron: Techworld